Running tip: Beetjuice-smoothie

Bietensmoothie ANNEAU1989 IIBietensap is niet het meest lekkere sapje, maar het kan je loopprestaties wel verbeteren. En dit is voor de fanatieke hardloper natuurlijk interessant. Met de marathon over enkele weken in de agenda vervang ik mijn glas verse jus ‘s ochtends dan ook voor een glaasje bietensap. In eerste instantie met tegenzin, maar daar heb ik wat op gevonden. Ik mix het bietensap met vers rood fruit en creëer zo voor mezelf een lekkere rode smoothie. Het neemt de sterke smaak weg en zorgt voor een ijskoude kickstart van de dag. Goed voor de vitaminen, goed in de voorbereiding op de marathon.

Bietensmoothie ANNEAU1989 I

Waarom bietensap?

Tijdens duurinspanningen verbruikt het lichaam met name koolhydraten en vetten als brandstof. Een zo efficiënt mogelijk gebruik van deze brandstoffen draagt bij aan het leveren van optimale prestaties. Naast het verbruik van brandstoffen verbruikt het lichaam zuurstof om energie te produceren. Nitraat, in ruime mate aanwezig in rode bietensap maar ook in diverse andere groenten (zoals bijv spinazie, rucola en andijvie) verlaagt het verbruik van zuurstof bij inspanning. Dat wil zeggen dat het gebruik van rode bietensap leidt tot een lager zuurstofverbruik en een lagere hartslag dan bij dezelfde inspanning zonder gebruik van rode bietensap. Inname van bietensap (die als gevolg van de omzetting van nitraat leidt tot een hogere concentratie nitriet en stikstofmonoxide in het bloed) verhoogt de efficiëntie van de spiercontractie. Met andere woorden: de spier lijkt minder energie nodig te hebben voor dezelfde hoeveelheid inspanning. Een soort van “doping” dus. (Bron: Sportzorg)

Het innemen van circa 300mg natriumnitraat is voldoende voor het prestatieverhogende effect. Dit komt overeen met ongeveer 500 ml rode bietensap. Het is verantwoord om in de weken voorafgaand aan je wedstrijd een glas bietensap per dag te drinken. Drink op de ochtend van de wedstrijd zelf 500ml (twee glazen) en je bent ready to rumble.

Bietensmoothie ANNEAU1989 III

Wat heb je nodig:
– bietensap. Ik koop altijd kant en klaar bietensap van Zonnatura. Voor één glas heb je 200ml bietensap nodig.
– rood fruit. Je kunt voor vers fruit of bevroren fruit gaan, up to you. Kies de soorten fruit die jij lekker vindt. Mijn smoothie maakte ik met bosbessen, bramen en rode bessen.

Doe het bietensap in de blender. Voeg het rode fruit toe en shaken maar. Hoe meer rood fruit, hoe dikker en zoeter de smoothie. Laat de blender zijn werk doen, pak een glas en schenk je smoothie erin. Wees voorbereid, door het (bevroren) rode fruit is je smoothie ijskoud. Dus warm weer op met een kop groene thee, want ook goed hydrateren is belangrijk omdat je tijdens een marathon veel vocht verliest.

Bietensmoothie ANNEAU1989 IV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *