Personal: Social media

Shoot ANNEAU1989 IVBloggen is voor iedereen weggelegd. Je zorgt voor een domein, bouwt je eigen blog en start met schrijven. Easy as that. Je creëert content over dingen die er niet toe doen en met ditzelfde idee vul je ook je social media kanalen. Van social influencer tot hobbyist, het is allemaal geen rocket science maar de een is er wel beter in dan de ander. De afgelopen jaren deed ik hier gezellig aan mee. Mijn blog is nu ruim een jaar online, mijn social media kanalen al wat langer. Met een magere achterban aan volgers ben ik maar een broekie in de blogwereld, waar ik als “blogger” (als ik mezelf dan maar even zo mag noemen) lange tijd niet echt tevreden mee was. Ik wilde groter groeien. Iets wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds wil, maar dan anders. Een blog over bloggen, met mijn visie op social media en bijbehorende strategieën en mogelijkheden.

Social media
Mijn social media verslaving begint bij mijn ochtend ritueel. Ik word wakker, pak mijn iPhone en scroll door mijn timeline. Ik zie foto’s van jaloersmakende ontbijtjes, blote blokjes buiken en waanzinnige wanderlust plekken voorbij komen. Daar zit ik dan, aan de keuken tafel, met Uggs aan mijn voeten, een cracker met kaas, een kop koffie in mijn ene hand, mijn iPhone in mijn andere hand. Ik voel me beïnvloed worden en doe er tegelijkertijd aan mee, want ik post vervolgens ook een foto die valt in de categorie instacraptalk (lees het boek On top van Anna Nooshin). Maar waarom eigenlijk? Waarom een wereld creëren die mooier is? Want dat is wat in mijn ogen wat social media doet. Je meenemen, je beïnvloeden, je tijd vullen. Iets wat ik zowel positief als negatief vind.

De invloed van social media is booming en dat vind ik fantastisch. Het biedt kansen en enorm veel mogelijkheden. Iets waar ik alleen maar blij van kan worden. Het enige waar ik alleen minder blij van wordt is de invloed die het heeft (gehad) op mezelf. Het heeft lange tijd geduurd voordat ik dit wilde/durfde op te schrijven, omdat ik mezelf in veel dingen hoor tegen spreken. Ik wil meer aan social media doen, terwijl ik me er tegelijkertijd minder mee bezig wil houden. Right, volg je me nog? Ik leg het uit aan de hand van strategieën en mogelijkheden die ik erin zie. Of het me lukt om me er aan te houden is een tweede, maar het proberen is een eerste stap. En die eerste stap heb ik gezet.

Stap 1
In de week voor NYE plande ik een soort onbewuste social media detox in. Ik checkte minder mijn social media en focust me meer op de dingen die er op dat moment voor mij toe deden. Het leverde me niet (direct) iets op, maar voelde goed. En wat goed voelt, daar moet je meer van doen. Dus toen ik op 1 januari wakker werd pakte ik mijn iPhone. Alleen dit keer niet om mijn social media te checken. Ik bladerde door mijn sociale media kanalen en ontvolgde mooie mensen, merken en media. Van veel naar weinig, van een overload naar overzicht. Let’s focus; #goedvoornemen

Stap 2
Social media zie ik als vermaak, maar tegelijkertijd ook als een inspiratiebron. Je kunt er nieuws op delen, je leven er op laten zien en je mening er op spuien. Het een is interessanter dan het andere, het is aan jezelf wie je volgt en wat je er mee doet. Het overzicht wat ik heb gecreëerd door mijn timeline “schoon te maken” voelt goed, al is dit (nog) nergens op gebaseerd. In mijn timeline zie ik nog steeds jaloersmakende foto’s en berichten van vanalles wat voorbij komen. Op dit moment goed, al denk ik er over na om dit nog iets meer toe te spitsen. Van een combinatie van fun & fantasy tot een bron van nieuws & inspiratie. Al ben ik daar nog niet helemaal over uit.

Waar ik wel over heb nagedacht zijn strategieën en mogelijkheden voor mijzelf. Dus geen marketingtools om mijn blog, mezelf als “merk” of anderszins in de picture te zetten, maar strategieën en mogelijkheden die social media mij geven om mezelf verder te ontwikkelen.

1 Comment

  • Lijkt me een mooie manier om mee om te gaan zo hoor, ben benieuwd hoe je dat vormgeeft. :)

    Ik ben zelf over de discussie heen: Ik vind dat je zelf moet zijn wat je meer wil zien op social media en je niet zo veel aan moet trekken van andermans levens en dingen die zij doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *