Voornemen voor 2016

Focus ANNEAU1989New years eve: het laatste en tegelijkertijd het eerste feestje van het jaar. Vrienden, samen dineren, speeches, aftellen, champagne, vuurwerk; voor sommigen een feestje om iets af te sluiten, voor sommigen een gevoel van een nieuw begin. Ik heb eigenlijk niet zoveel met NYE, behalve dat ik houd van een gezellige avond met vrienden en een goed feestje. Goede voornemens denk ik wel over na, maar stel ik ook op door het jaar heen. Dus nee, op 1 januari het roer omgooien deed ik niet. Maar ik dacht wel na over waar ik me in 2016 mee bezig wil houden. Dit keer geen lijstje, maar één goed voornemen die alles omvat. Een voornemen die ik zie als rode draad dit jaar.

Why
Afgelopen maanden miste ik een bepaalde focus. Iets waar ik me aan begon te ergeren, want ik weet dat ik het beste uit mezelf haal als ik een concreet doel voor ogen heb. Dat merk ik bijv in het trainen voor de marathon. Afgelopen twee jaar heb ik gemerkt dat dit me eigenlijk zonder moeite lukte. Natuurlijk kost het trainen veel tijd en energie en moet ik mezelf er regelmatig toe zetten om weer mijn hardloopschoenen aan te trekken voor een lange duurloop, maar het gevoel wat het me oplevert geeft me telkens weer die drive. Hardlopen geeft me een bepaalde voldoening en daar maak ik graag tijd voor vrij. Het is geen moeten maar mogen en komt voor uit een intrinsieke motivatie. En dat is in mijn ogen de basis voor alles. Net zoals geldt voor andere doelen. Ik voel een motivatie, ik maak het doel concreet en zoek naar de focus die me helpt om mijn doel te behalen. Easy as that en toch wordt dat laatste in 2016 een doel op zich.

What
Ik wil aandacht hebben voor de dingen die ik doe. Dingen die ik belangrijk vind. Waar ik meer over wil leren, meer van wil weten of meer van wil doen. Ik wil me focussen op die dingen die ik leuk vind, die me energie geven en die me helpen ontwikkelen in de richting die ik op wil. Een paar voorbeelden:

  • Sport & me time
  • Work, business & ideas
  • Politics, news & (social) media
  • Spending time with family & friends

How
Mijn idee is om me te focussen op bovenstaande. Heel divers met veel ruimte voor een eigen invulling, verre van concreet en zo vaag als wat, maar in mijn ogen daarom juist haalbaar. Ik ga me een jaar lang focussen op de dingen die ik (wil) doe(n). Hoe ik dat ga doen? Heel simpel: one thing at a time. Ik wil veel doen, ben een bezig bijtje en houd van drukte. Voor mij geen morgen, maar vandaag. Niets doen, nutteloos zijn of nergens naar toe gaan? Alleen als het een doel op zich is, maar over het algemeen ben ik graag bezig en “on the road”. Ik zie het als een positieve eigenschap, maar merk soms ook dat ik mezelf er in verlies. Ik doe dan heel veel, maar (voor mijn gevoel) eigenlijk niets. En dat brengt me op het voornemen om te focussen op zowel inspanning als ontspanning. Van hardlopen, crossfit (hallo proefles), naar meditatie & yoga. Van de krant, een boek lezen of Netflix, naar uren kletsen met een goed glas wijn. Van groeien in mijn fulltime job, naar mezelf blijven ontwikkelen in het ondernemen.

In 2016 dus geen “grote” goede voornemens, maar elke dag bij mezelf nagaan wat het doel van de dag wordt en me daar op focussen. En om dat voornemen concreet te maken heb ik het boekje “one line a day” voor mezelf gekocht. Ik schrijf hier dagelijks bovenstaande in op om me bewust te zijn/worden van de dingen die ik doe. En nu volhouden dit komend jaar iedere dag te blijven doen. #goedvoornemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *