Sport & Health tip: Zalm, avocado en ei

ANNEAU1989 lunch rijstwafel IDe combinatie van zalm, avocado en ei is denk ik wel bekend. Zo niet, dan bij deze de tip. Leg deze drie ingrediënten op een rijstwafel en je hebt een lekkere, maar bovenal super gezonde maaltijd. Zalm, avocado en ei zitten vol gezonde voedingswaarden, waaronder eiwitten en gezonde vetten. Een must voor elke sporter en ik vertel je waarom.

Zalm
Naast een bron van proteïne is zalm ook rijk aan omega-3-vetzuren. Deze gaan bijvoorbeeld ontstekingen tegen, wat sporters kan helpen sneller te herstellen. Daarnaast helpt zalm je ook om je cholesterol op peil te houden, houd het je bloedvaten soepel en je bloeddruk in balans. Het advies is om twee keer in de week vette vis te eten. Zalm is hier een voorbeeld van, maar andere vette vis soorten zijn makreel, tonijn, sardines en forel.

Avocado
Een avocado is een vrucht met een hoog vetgehalte, maar niet schrikken want het zijn gezonde vetten. Geen verzadigde vetzuren, maar onverzadigde vetzuren die je lichaam nodig heeft. Sportvoedingsdeskundigen adviseren sporters om hun dagelijkse vetconsumptie te beperken tot 30% van hun totale calorie inname. Voor vrouwen die zich houden aan 2000 calorieën per dag is dit 78 gram. Ongeveer 80% hiervan moet bestaan uit enkelvoudige of meervoudige onverzadigde vetzuren die een plantaardige afkomst hebben. En laat dit nou bij avocado’s het geval zijn.

Ei
Eieren zijn een bron van eiwitten en deze zijn essentieel voor sporters. Mensen die op regelmatige basis sporten verbruiken namelijk niet alleen meer calorieën, maar ze hebben ook meer behoefte aan eiwitten. Eiwitten zorgen voor een versnelde spiergroei, iets waar je spieren na een zware training of wedstrijd om vragen. En omdat je spieren op die manier sneller herstellen, ben je als sporter minder kwetsbaar voor blessures.

Bron: Runnersworld – De complete voedingsgids voor sporters

Meer weten over gezonde voeding:
– Lijst met (super)groenten en hun voedingswaarden – klik hier
– Meer informatie over koolhydraten, eiwitten en de functie van verschillende mineralen – klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *