Travel: Vier dagen Italië, vier steden

ANNEAU1989 Travel Italia IOp zaterdagochtend 6.00u de wekker? Jaa, met alle liefde word ik zo vroeg wakker als ik weet dat ik ruim twee uur later in het vliegtuig zit op weg naar Italië. Helaas begon de citytrip met wat vertraging, maar als er dan uiteindelijk fasten your seatbelt door het vliegtuig klinkt, kan niets mijn reiskriebels meer tegenhouden. Een gevoel wat ik de dagen daaropvolgend blijf voelen; instant happiness als ik weer een klein stukje van de wereld mag ontdekken. Samen met twee vriendinnen vloog ik naar Venetië, huurden daar een auto en reden door naar Padua, Verona en Bologna.

ANNEAU1989 Travel Italia IV ANNEAU1989 Travel Italia IVI ANNEAU1989 Travel Italia II ANNEAU1989 Travel Italia III
ANNEAU1989 Travel Italia ICI

Venetië
Het romantische karakter van de stad trekt vele toeristen. Het voelt als een soort openluchtmusuem omdat elke hoek van de straat je weer doet verwonderen. De smalle kanalen door de stad waar gondels over varen, onder de bruggetjes door die de wandelroutes met elkaar verbinden, kijkend naar mensen van over de hele wereld die door de smalle straten dwalen, welke vervolgens plaatsnemen op een van de vele terrasjes. Ik had mezelf ingesteld op een enorme drukte aan toeristen, maar het viel me alles mee. Tot ik op Piazza San Marco weliswaar. Op deze toeristische plek komen mensen van over de hele wereld samen, hoor je non-stop de fotocamera’s klikken en vliegen duiven je om de oren. Ik houd er niet zo van, dus duik na niet al te lange tijd weer de rustige straten van Venetië in op zoek naar een terras. Tijd voor Italiaanse wijn, crostini’s en olijven. Om ons een uur later naar binnen te verplaatsen waar we enthousiast worden van de menukaart. We kunnen moeilijk een keuze maken en bestellen verschillende gerechten die we delen. Man, wat houd ik toch van de Italiaanse keuken. Er komt nog een blogpost over onze route, tips & hotspots, waarin ik dit restaurant ook zal benoemen.

Padua
Overdag verkenden we Venetië, maar we boekten een hotel in Padua. Venetië kan je namelijk alleen per trein of boot bereiken en dus lieten we onze auto in Padua bij het hotel achter en stapten in de eerstvolgende trein die ons in 40min in Venetië bracht. ‘s Avonds na heerlijk te hebben gegeten in Venetië pakten we de trein terug en met een hotel in nog geen 5min wandelen van het station waren we voor ons gevoel in no-time “thuis”. Even snel douchen, omkleden om vervolgens op zaterdagavond het nachtleven van deze (studenten)stad nog even te verkennen. Ook dit deden we te voet, want in nog geen kwartier wandelden we zo hartje centrum in. Echte clubs zijn er in Padua niet, maar je vindt er vele kroegjes en mensen op straat die gezellig staan te borrelen.

De volgende ochtend pakken we na ons hotelontbijt (YAY voor een uitgebreid breakfast buffet) onze koffers weer in, omdat we ‘s middags doorrijden naar Verona. Dit doen we niet voordat we nog even door Padua wandelen om deze stad ook overdag mee te maken. We bezoeken geen bezienswaardigheden, maar struinen even rond over een markt, duiken een aantal winkels in (op zondag geopend) en drinken cappuccino in de zon op Piazza dell’Erbe. Padua voelt aan als een fijne stad. Klein, direct vertrouwd. We lopen langs de Universita degli Studi di Padova en we zijn het er alle drie over eens dat een exchange naar deze stad ooit ons wel wat had geleken.

Verona
Waar ik me in Padua al thuis voelde, is dit in Verona nog meer het geval. Verona ademt Italië. De smalle steegjes, de kleine terrasjes, de sfeer, het uitzicht over de stad, de mogelijkheden die de stad te bieden heeft, het voelt gewoon in no-time vertrouwd. We wandelen vanuit onze Airbnb in nog geen 5 min naar de Arena, kopen er een vers Italiaans schepijsje en nemen plaats op de trap van Estate Teatrale Veronese en kijken uit over Piazza Bra. Op het plein lopen veel toeristen, maar zitten ook Italianen de krant te lezen op een van de bankjes in de schaduw. We maken het plan om de volgende dag verder Verona wandelend te door kruisen en komen langs het bekende balkon van Romeo e Giulietta richting Parco Cesare Lombroso. Vanuit hier heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. We schieten snel wat foto’s, om vervolgens tegen een muur in het zonnetje te genieten. De stad niet vanuit de lens van je camera zien, maar de tijd nemen om rustig rond te kijken en te ervaren hoe mooi de plek is.

Bologna
Vier dagen Italië voelden aan als een week en dat komt misschien wel door de verschillende steden met elk zijn eigen karakter. Zo was Bologna ook weer heel anders dan Verona, ook niet te vergelijken met Padua en al helemaal niet met Venetië. Bologna is een echte stad. Het verkeer, de mensen, de werkzaamheden op straat (ook al zijn die er natuurlijk niet altijd), het OV. Waar we in Verona bijna alleen maar door kleine straten liepen, wandelen we nu door straten met verkeer langs ons. Niet hinderend, wel iets drukker. We winkelen wat gedurende de stadstour die we zelf maken met een kaartje waar de highlights op staan aangegeven. Cappuccino hier, ijsje daar en we ronden af met het bestellen van een flesje wijn en een tafel vol antipasti. We proosten op ons fantastische plan om last-minute nog naar Italië te vliegen aan het eind van de zomer om vervolgens naar het vliegveld af te reizen. Ik moet mijn vlucht halen, zij de laatste bus de stad weer in, omdat er nog een paar heerlijke dagen Gardameer en Milaan voor hun liggen.

Wil je eens met de trein door Italië reizen; klik hier voor meer informatie

ANNEAU1989 Travel Italia

1 Comment

  • Wat een onwijs leuke trip! Zo gaaf om in een paar dagen heel leuke Italiaanse steden te verkennen. Goed idee, ga zelf ook eens zo’n tripje plannen. Leuk leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *