Running: Dam tot Damloop

Dam tot Dam Medailles ANNEAU1989Op een feestje ontstond het idee om samen met een vriendin de Dam tot Damloop te gaan lopen. Voor haar een enorme uitdaging, voor mij een meer dan mooie ervaring om haar hierin te coachen. Van een trainingsschema die ik haar toestuurde tot de Dam tot Damloop zelf, ik deed niets meer dan er alle vertrouwen in hebben dat ze deze uitdaging ging finishen. En yes she did, oh no we did. Zoals afgesproken liepen we samen de Dam tot Damloop.

ANNEAU1989 Dam tot Dam

Raceday
Zaterdagavond komt familie eten en haal ik de Italiaanse keuken in huis. Ook na mijn weekend Italië vorige week kan ik hier geen genoeg van krijgen. Met caprese en mijn favoriete pasta recept met rode wijn zit ik altijd goed en dat is meteen een goede maaltijd voor de raceday de dag erop. Gelukkig scoor ik met deze keuze punten, want niet alleen ikzelf heb de voorkeur voor pasta, ook mijn broer die volgende week de marathon van Berlijn gaat lopen heeft zijn focus op pasta’s stapelen gezet.

Ik word zondagochtend voor mijn wekker wakker en voel direct de energie die elk hardloopevenement me geeft. Ik maak mijn favoriete running ontbijtje van havermout, banaan, pindakaas en noten en drink twee grote koppen groene thee. Tijdens het douchen denk ik na over de outfit waar ik in wil lopen en twijfel tussen een lange of korte tight. Aangezien de weersverwachting goed is besluit ik mijn shorts mee te nemen. Mijn lange tight trek ik aan en neem verder weinig mee, want ik heb maar een plastic tasje voor mijn spullen die van Amsterdam naar Zaandam wordt vervoerd.

Hee ho, let’s go, ik pak de trein naar Amsterdam en in de trein ontmoet ik veel mede-hardlopers. Er hangt een enorm positieve vibe en iedereen is enthousiast. Van meerdere lopers hoor ik dat de Dam tot Damloop fan tas tisch is en dat maakt mij steeds nieuwsgieriger. Zin om te gaan hardlopen all over.

Eenmaal op A’dam CS aangekomen zijn er voor mijn gevoel meer hardlopers dan toeristen. Even vraag ik me af hoe dit moet zijn voor mensen die op citytrip in Amsterdam zijn, maar die gedachte is ook zo weer verdwenen als ik mij een weg zoek tussen de mensenmassa van kledingafgifte naar start.

Start
Na een korte warming-up van Annemarie Thomas klinkt om 11.45u voor ons het startschot. Here we go, op naar Zaandam. Een plan hebben we niet, we zien wel hoe het loopt, wij lopen wel. Na de start volgt al snel de IJtunnel die het gehele jaar vanuit de auto niet zo bijzonder is. Lopend is dit echter een heel andere ervaring, welke nog intenser wordt door het ritmische bandje aan het begin van de tunnel. Een enorme fijne beat klinkt de hele tunnel door en je voelt de energie van alle lopers die (nog) vol gas gaan.

De eerste kilometers vliegen voorbij. We kletsen, verwonderen en lachen om alles om ons heen. We genieten van het feit hier samen te lopen na zoveel jaar vriendschap. Ooit jarenlang samen op het hockeyveld, in de klas, bij elkaars ouders over de vloer, nu samen “even” 16K hardlopen. Tussendoor focus ik me op onze pace. Niet te hard, constant, non-stop is het idee en dat gaat super. Het hardlopen lijkt in het begin geen moeite te kosten en dat is goed.

Maar bij 10km begint logischerwijs de vermoeidheid te komen. We worden rustiger en de inhoud van onze gesprekken veranderen van een yeah-gevoel naar een damn-gevoel. That’s running en ik geef aan dat dat gevoel er mag zijn. Het is vanaf nu gewoon gaan, vertrouwen hebben in je training, je kunnen, je doorzettingsvermogen. “Je gaat die 16K finishen” zei ik, want als ik ergens niet aan twijfelde, was dat het wel. Onze pace bleef het hetzelfde; 6.00min/km, niets meer, niets minder. Helemaal prima. De aan het begin simpele opgave van “rustig doorlopen” is veranderd in een strijd naarmate de eindstreep dichterbij komt. Maar dat de finish dichterbij komt was merkbaar. Zaandam staat op de borden, het publiek wordt enthousiaster, de muziek steeds harder, bekertjes water worden uitgedeeld en fotografen staan op verschillende plekken de vermoeide bijtende koppies vast te leggen. We lopen, blijven lopen tot aan de finish.

ANNEAU1989 Finish Dam tot Damloop

Finish
Elke finish is fantastisch, maar deze nog net iets mooier. Toen ik vorig jaar de Dam tot Dam wielren classic fietste wist ik dat ik de Dam tot Damloop nog eens wilde lopen. Maar dat dit een jaar later zou zijn en op deze manier, samen met een goede vriendin, voor het goede doel, zo ontspannen voor mijn doen en daardoor zo intens genietend van de uitzinnige sfeer van het evenement, nee dat had ik niet gedacht. De Dam tot Damloop is echt een geweldig evenement, goed georganiseerd zoals bijv het vervoer van de tassen van alle lopers en de pendelbussen, en de sfeer door het publiek, de muziek en vrijwilligers is waanzinnig. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar als er iets me energie geeft, is het een hardloopevenement wel.

Special thanks to
Allereerst een special thanks to the Johan Cruyff Foundation. Via hen kreeg ik de mogelijkheid mee te lopen met de Dam tot Damloop en maakte ik kennis met een enorm goed doel: “jeugd in beweging”. Daarnaast natuurlijk een bedankje aan alle donateurs die mij gesponsord hebben. Merci, merci beaucoup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *