Trainingsweek: Verschillende sporten

ANNEAU1989 sportNeem geen voorbeeld aan mijn trainingsweken. Als ik terug kijk vraag ik mezelf af waar ik de energie en motivatie vandaan haalde. Elke dag sporten, wat zeg ik, meerdere keren zelfs twee keer op een dag. Say what? Dat vroeg ik mezelf ook af.

Running
De hoeveelheid km’s dat ik ga hardlopen is nog nooit zo laag geweest. En dat, terwijl de voldoening misschien wel nooit zo fijn is geweest na elke run. Meestal ‘s ochtends als Hegi staat te springen om uitgelaten te worden, trek ik de deur achter me dicht en begin ik te rennen. Ik heb nog geen idee waar naartoe en hoeveel km en juist die vrijheid geeft me energie. Een rondje van “slechts” 5K? OK. Waar voorheen zelfs een 10K me soms nog niet een voldaan gevoel kon geven, heb ik dat nu wel. Het gaat niet om het aantal km, maar om het plezier waarmee ik loop. En dat neemt alleen maar toe.

Workouts
Waar ik in het begin een beetje sceptisch was over mijn sportschool abonnement, ben ik inmiddels heel tevreden als ik kijk naar de hoeveelheid keren dat ik ben gegaan. Een nadeel alleen van de sportschool is het individuele, vrijblijvende karakter. Hoewel dit met hardlopen eigenlijk hetzelfde is, kan ik me goed voorstellen dat bij veel mensen hun sportschool abonnement langzaam een status van non-actief krijgt. Eerst ben je enthousiast, gemotiveerd en zit het in je routine. Maar langzaam aan verdwijnt de focus naar de achtergrond, omdat de druk die je jezelf oplegt minder word. Hetgeen wat mij zo motiveert is het plezier in het opzoeken van grenzen. Hardlopen kan ik voor mijn gevoel uren doen, maar een workout is een kortdurende intensieve explosie van energie en kracht. Ondanks dat ik een schema heb met oefeningen die op mijn eigen doelen zijn aangepast ben ik hier flexibel in. En dat maakt het leuk. Ik maak oefeningen uitdagender, of skip soms oefeningen als ik voor mezelf een armen-, benen, of buikrondje met verschillende oefeningen verzin.

Wielrennen
Vorig jaar fietste ik “even” de Dam tot Dam Classic om vervolgens bijna een heel jaar mijn racefiets niet meer aan te raken. Don’t ask me why, want toen ik twee weken geleden met ruim 30km/h over het asfalt vloog (OK, met meewind) besefte ik me (weer) dat wielrennen fantastisch is. Ik fietste van Utrecht naar Den Bosch. Een fijne afstand tussen ver en voldaan. Keer op keer verwonder ik me over het feit dat je op een racefiets zo snel afstanden overbrugt, terwijl het qua inspanning heel anders aanvoelt als andere sporten. OK, ga je vol tegen de wind in en op een snelheid á Tour de France renners dan is het een ander verhaal. Maar kilometers rechttoe rechtaan jezelf “los” rijden geeft echt een enorm voldaan gevoel. Als ik af stap ben ik altijd wel moe, maar het zijn meer mijn billen die zeer doen dan mijn benen die op zijn. Dat verschil in sporten, de beleving en uitdaging geeft mij energie en maakt me enthousiast telkens iets anders te doen.

Kitesurfen
En over “anders” gesproken. Ik heb verschillende weken in de zomer gezeild. Een vaarbewijs heb ik niet en mijn kennis van zeilen blijft dan ook bij de basis. Ik heb door de jaren heen wel wat ervaring opgedaan als het gaat om (deze) watersport, en dan met name de kracht van de wind en het inspelen op de windrichting. Maar nu gaat het niet om zeilen, maar om kitesurfen. Of ik iets heb aan mijn ervaring in zeilen? Nee, kitesurfen is compleet anders. Met inmiddels twee lessen heb ik de kite goed onder controle, maar het surfen is nog even een ander verhaal. Ergens voelt het als snowboarden op het water, alleen heb je nu een reusachtige kite boven je die je onder controle moet houden. Beetje bij beetje krijg ik hier feeling mee, maar makkelijk is het niet. Gelukkig heb ik geen angst om door/over het water te vliegen, houdt ik van uren in het zeewater, geniet ik van de sportieve vibe van alle kitesurfers om me heen en weet ik elk begin moeilijk is: learning by doing.

Tip: Beoefen de sport die je leuk vindt. 
Werk wacht weer. Ik zal minder vaak gaan sporten, maar de variatie bevalt me wel. Ik focus me op dit moment niet op één sport, maar wil dagelijks iets doen. Geen concrete doelen of trainingsschema’s, al staan er wel verschillende hardloopevenementen in de agenda waar ik aan deel neem. Ik geef toe dat ik hiermee een druk voel om te trainen, maar besef me dat je met plezier veel verder komt. Een tip die ik je mee zou willen geven is om te zoeken naar een sport die je leuk vindt om te doen. Ga niet sporten om het sporten. Doe wat je leuk vindt, ook al is het een sport op een lage intensiteit. Als je dit leuk vindt om te doen, is de stap om te gaan makkelijk(er), ga je vaker en kan je alsnog je resultaat behalen. Dit kost misschien iets meer tijd, maar plezier is veel belangrijker dan in no-time resultaat bereiken, om vervolgens weer in je oude patroon terug te vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *