Travel-tips: Italië per trein

ANNEAU1989 Italia IICIk houd van reizen in al zijn vormen. Vliegtuig, trein of bus, het maakt me niet uit. Natuurlijk heb ik mijn voorkeuren, maar elke vorm van reizen maakt me enthousiast. Is dit voor jou hetzelfde én staat Italië ook in jouw lijstje meest favoriete vakantielanden? Boek dan een vliegticket en reis verder met de trein. Ik ontdekte in negen dagen het prachtige Toscane. Ik vloog op Pisa en pakte van daaruit de trein naar Marina di Massa, Siena, Lucca, Florence en weer terug naar Pisa; mijn tips.

ANNEAU1989 Italia IANNEAU1989 Italia IIANNEAU1989 Italia III ANNEAU1989 Italia IIVANNEAU1989 Italia IX ANNEAU1989 Italia PV ANNEAU1989 Italia V ANNEAU1989 Italia X

 • Boek een vliegticket naar Pisa. De vliegtickets naar deze stad zijn heel goedkoop en je kunt prima van daaruit de trein pakken. Wij kozen ervoor om Pisa pas aan het eind van onze trip te bezoeken, omdat er in Pisa zelf niet veel te doen is. Het bezoeken van de toren van Pisa is natuurlijk wel een toeristische must-visit, maar verwacht verder van de stad geen highlights.
 • Aangezien je van stad naar stad treint is een dagje relaxen aan de Middellandse zee heerlijk om mee te pakken. Het strand van Marina di Massa is aan te raden, maar beeld je geen grote beachresorts in. Stop dus naast je handdoek wat vers fruit en een fles water in je strandtas, om jezelf aan het eind van de dag te trakteren in het dorpje op een pizza en vers Italiaans schepijs toe.
 • Ik vind het heerlijk om nieuwe steden te voet te ontdekken. Rustig wandelend door kleine straatjes om op elke hoek weer verrast te worden. Al leent de fiets zich hier ook goed voor. Ik huurde in Siena voor nog geen paar euro een fiets en ontdekte het stadje al fietsend. Je verplaatst je zodoende toch sneller van punt A naar punt B, hebt meer tijd voor een tussenstop op een terrasje én fietsen is met momenten heerlijk verkoelend. Win-win.
 • Trek wat extra tijd uit voor Florence, want deze stad brengt Toscane nog meer tot leven. Ondanks dat Florence een grote stad is, heb ik het niet zo ervaren. Geen drukte of chaos om me heen, maar een stadsleven waar ik me helemaal thuis voelde. Op verschillende plekken vind je er waanzinnige uitzichten over de hele stad en verder. Je kunt de historie van de stad ervaren door er door heen te lopen, Florence bevat veel wereldberoemde kunst. Wandel met een vers Italiaans schepijsje in de hand door de stad, sta bij de meest prachtige gebouwen even stil of neem plaats op een van de gezellige pleinen of trappen waar je heerlijk kunt zitten. Oh, en vergeet Ponte Vecchio niet. Een toeristische plek, maar zeker de moeite waard om te zien van binnen- en buitenaf.
 • Reis in negen dagen rond. Ik boek een tikte naar Pisa. Pakte de trein naar Marina di Massa, Lucca, Siena, Florence en kwam na negen dagen weer terug in Pisa. Tussendoor heb je nog de mogelijkheid om per bus uitstapjes te maken naar kleinere steden en dorpjes in de buurt. En ervaar daarmee meteen het grote voordeel van reizen met het OV. Je stapt uit als je er bent en je bent er ook écht. Geen problemen met parkeren, je bent er vogelvrij.

In september vlieg ik voor vier dagen weer naar Italië. Dit keer om de steden Venetië, Verona en Bologna te ontdekken. Als je tips hebt, ik hoor ze graag. 

ANNEAU1989 Italia IIIX
ANNEAU1989 Italia IIVI
ANNEAU1989 Italia IIVV

3 Comments

 • Wat leuk!
  Ik denk erover na om deze zomer met mijn dochter van zes te vliegen naar Pisa. We zouden vier dagen ter plaatse zijn.
  Wat zou je zeker aanraden?
  Een dagje kust lijkt me een goed idee. Is Marina di Pisa een aanrader?
  Heb je je logement op voorhand geboekt?
  Moeten treintickets vooraf gereserveerd worden? Is reizen met de trein betaalbaar?
  Alvast bedankt voor je reactie!

  Goedele

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *