Sport: Out of my comfort zone

11053299_679494375527928_1871387697234620692_nStoppen met hardlopen? Nee nooit niet. Maar ik vond het wel tijd voor iets nieuws. Iets anders, met name iets aanvullends. Ik zette onhaalbare doelen op papier en maakte een lijstje met dingen die ik wil bereiken: kracht, doorzettingsvermogen en snelheid. In mijn ogen allemaal met elkaar verbonden en daarom ook op elkaar van invloed. Ik stap uit mijn comfortzone de sportschool in. Naast (duur)lopen nu ook krachttraining, met als doel shiny speedy legs, baby abs en het verbreken van PR’s.

10475220_679494462194586_4620951591124742661_n

Sportschool: haat-liefde verhouding
Ik heb een haat-liefde verhouding met de sportschool. Haat, omdat ik het liefst in de buitenlucht sport. Ik ga liever twee uur hardlopen in de zon, dan dat ik een uur tussen vier saaie witte muren vol (zwetende) mensen sta. Maar ergens zit er ook wat liefde, omdat sporten in een sportschool voor mij extra motiverend werkt. Want als ik er eenmaal ben, voel ik me als een kind in een grote speeltuin. Ik dwing mezelf tot het uiterste te gaan, terwijl ik tijdens het hardlopen soms op een hele relaxte (langzame) pace blijf hangen. Afijn, een haat-liefde verhouding dus, wat maakt dat beide elkaar goed aanvullen.

Het plan
Twee weken geleden maakte ik een afspraak bij de sportschool. Een full body scan volgde en samen met een trainer maakte ik een plan op mijn wensen en doelen. Ik vertelde hem dat ik mijn doorzettingsvermogen tijdens de trainingen aan wil spreken. Dat wil zeggen dat ik liever een half uur heel intensief train, dan dat ik een uur fluitend rondloop. Tijdens deze intensieve training wil ik me gaan focussen op kracht. Ik wil mijn spieren in zowel mijn benen als buik versterken, omdat dit ervoor kan zorgen dat ik makkelijker, beter en met name sneller ga lopen.

Happy hardlopen en PR’s verbreken
Ik heb na de marathon en voor de Roparun bewust wat minder kilometers gelopen. Ik wilde mijn spieren niet over belasten en kon de kortere runs na een intensieve trainingsperiode wel waarderen. Ik genoot van rondjes zonder focus, doel en snelheid met een afstand van 5K tot 10K.

Het plan is nu om dit te gaan combineren met work-outs. Ik wil elke week minimaal 1 keer een rondje van 5 a 10km op snelheid lopen, om in het weekend langzaam de afstanden weer uit te bereiden.

Ik ben benieuwd wat deze combi me uiteindelijk op gaat leveren, maar merk nu al dat het me veel (meer) voldoening geeft. Beide kosten energie, maar geven tegelijkertijd ook enorm veel voldoening. Want hoewel mijn voorkeur nog altijd uit gaat naar hardlopen, geeft een intensieve work-out ook dit gevoel: “Sometimes we get it, sometimes we don’t. But we always want it – and more of it. It’s the runner’s high, and when we are lucky enough to tap into it, our runs feel easy, exhilarating, even euphoric.” – Runnersworld.com

Ph Nike Women – Nike Tight of the Moment (NTM) x N+TC Tour Stockholm. Een swirling bird motief, gecombineerd met rivierinvloeden van de stad Stockholm. 

11393725_679494348861264_8267044777867348_o

1 Comment

  • Oooh, wat stoer :) Ik kamp momenteel met een blessure en mag weinig tot niet lopen… Ik overweeg om ook eens in de sportschool rond te gaan kijken, want ik word helemaal gek van het weinige bewegen dat ik nu doe!
    Ik ben benieuwd naar je verhalen, succes er mee! :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *