Travel tips: Curaçao – Willemstad & Pietermaai

Curacao IEen weekje Curaçao net tussen de winter en zomer in? Yes, please. In januari besloten mijn vriend en ik dat we er voor de zomer nog een weekje tussenuit wilden gaan. Ook al worden de dagen warmer in Nederland, er gaat niets op tegen een weekje Curaçao. Zon, zee en strand zoals de foto’s je doen geloven. De relaxte Caribische sfeer gecombineerd met prachtig witte stranden, helderblauw water, cocktails en palmbomen; een week genieten. En dat deden we. Van horizontaal op een strandbedje tot wandelend door Willemstad, we ontdekten Curaçao en ik kijk er dan ook naar uit mijn tips te delen. Er volgt een uitgebreide travelguide, waarbij hier Deel I: Willemstad, de wijk Pietermaai en mijn tip where to stay in Curaçao.

Curacao IV Curacao III Curacao II

Aangekomen op Hato Airport, het kleine vliegveld van Curaçao, werden we verwelkomd door een temperatuur die de kou van Nederland deed vergeten. En ook de vermoeidheid van de lange vliegreis was in no-time verleden tijd toen we na een korte taxi-rit in ons appartement aankwamen. Wat een luxe, wat een gastvrijheid. Ik voel me hier helemaal thuis. Waar we eerst het plan hadden om lekker te gaan slapen, besloten we nog een drankje te gaan doen bij het lokale kroegje Mundo Bizarro. We proosten op de week die voor ons ligt en kunnen niet wachten meer van Curaçao te gaan zien.

De eerste dag willen we, hoe kan het ook anders, op het strand spenderen en ik vraag de receptie om tips. We verblijven op uitnodiging bij Pietermaai Apartments en dat is niet naast het strand gelegen, zoals vele resorts en appartementen bij de Jan Thiel baai bijvoorbeeld. Voor ons geen probleem, omdat het direct de mogelijkheid geeft om al wandelend richting het strand wat van de omgeving te zien. Wij kiezen ervoor om lopend naar het strand te gaan (30-45min), maar je kunt ook besluiten om in een busje te stappen die je voor nog geen paar gulden afzet bij (bijvoorbeeld) Cabana beach.

 

Curacao IVV Curacao VIVI Curacao IVII Curacao IC Curacao IVC

Willemstad
Verwacht je een grote stad, niets is minder waar. Je hebt er niet heel veel winkels, restaurants of terrassen, maar er is wel genoeg te zien/doen. Een must om te bezoeken is natuurlijk de handelskade. Overal in Curaçao vind je gekleurde huizen, maar het effect van de huizen aan de handelskade weerspiegelend in het water is prachtig. Loop zowel overdag, als ‘s avonds een keer over de drijvende brug. Beide keren zijn anders door het kleurrijke geheel.

De afstand tussen stad en industrie is niet groot. Aan de ene kant een nadeel, aan de andere kant heeft het ook iets indrukwekkends. Wandelend over de handelskade wordt je af en toe verrast door een groot zeeschip dat door loodsen wordt binnengehaald. De verschillen tussen de “simpele” drijfbrug die de wijken Punda en Otrobanda verbindt voor voetgangers met de enorme Koningin Juliana brug in de verte (die voor verkeer beschikbaar is) zijn groot. Het grote zeeschip vaart op nog geen 50meter langs de (handels)kade. Je kunt je voorstellen dat dit een indrukwekkende gebeurtenis is, gezien de grote contrasten tussen beide bruggen en de zeeschepen in vergelijking met de huizen aan de kade.

Daarnaast zijn vele vissers, vissersboten en handelaren uit bijv Venezuela zichtbaar die hun vangsten verkopen op de floating market. En ook het slaven museum Kura Hulanda is een aanrader. Het is een klein museum maar indrukwekkend museum over de slavernij waar ook een stukje geschiedenis van Nederland ligt gevestigd. Een must-see en een goede combinatie met bijv een dagje zwembad/strand bij het Renaissance Hotel. Het zwembad/strand ligt op hoogte, dus je kijkt al zwemmend uit over zee. En als je geluk hebt, ligt er rechts een enorm indrukwekkend cruiseschip.


Curacao V
Curacao VI
Curacao VII

Pietermaai
Pietermaai is een wijk die in ontwikkeling is. Tijdens een rondleiding door de wijk en Pietermaai Apartments kregen we foto’s te zien van diezelfde plek, maar dan zeven jaar geleden. Je kunt je de verschillen niet voorstellen. Huizen die slecht waren onderhouden werden opgeknapt en dat veranderde niet alleen het aanzien van de wijk, maar ook de samenleving binnen de wijk. Pietermaai stond niet altijd bekend als een goede wijk maar dit veranderde toen de bevolking zijn handen ineen bundelden en gezamenlijk streefden naar verbetering. Ondernemers zochten samenwerking met de lokale bevolking en zelfs zwervers in de wijk kregen hulp, ondersteuning en aanzien. Samen herbouwden zij de huizen en ontstond het plan voor Pietermaai Apartments.

Langzaam maar zeker komt het toerisme in Pietermaai op gang. Pietermaai geeft die diversiteit aan mogelijkheden voor toeristen, omdat deze wijk grenst aan de stad in plaats van aan het strand. Veel toeristen komen wellicht voor de prachtige stranden, maar Pietermaai Apartments speelt in op de groeiende behoefte meer van Curaçao te laten zien. Pietermaai ligt centraal gelegen, je parkeert je auto voor de deur en in no-time rijdt je overal, waar op het eiland dan ook, naar toe.

Where to stay: Pietermaai Apartments
Bij aankomst in ons appartement worden we verwelkomd door een kingsize bed, een moderne open badkamer en een keukenblokje met koelkast en luxe espresso apparaat. Het is heerlijk koel binnen door de airco, maar die zetten we uit omdat onze voorkeur uit gaat naar de frisse zeewind die door de open ramen naar binnen waait. Het appartement staat niet aan de zee, maar met maar een straat ertussen voelt het dichtbij.

Het fijne aan het appartement is de luxe. ‘s Ochtends worden we wakker met koffie die we zelf kunnen zetten. En daarnaast hebben we een fles witte wijn koud in de koelkast gelegd, zodat we ‘s middags na een lange dag strand heerlijk “thuis”nog een wijntje kunnen drinken voor we uiteten gaan. We genieten van het kleine appartement wat groot aanvoelt en ontdekken hoe fijn het is om een open badkamer aan de slaapkamer te hebben.

Daarnaast ervaren we de ligging van ons appartement als prettig. Niet tussen toeristen die 24/7 aan het strand liggen, maar midden in een kleurrijke wijk. Je wandelt in 5min naar het centrum van Willemstad en in geen 10min sta je op de handelskade. Zowel in het centrum van Willemstad, als in Pietermaai is er aan eetgelegenheden geen gebrek. Tips komen later nog in een travel guide naar voren, maar het Carib Asian Cusine restaurant Ginger direct naast ons appartement mag hier niet ontbreken als aanrader. We aten er Manchurian, oosters gemarineerde kip met zoetzure saus, Caribische gambas in limoen-tequila saus met kokosrijst op een bedje van groenten met als dessert banaan gestoofd in Kahlau-likeur geserveerd met vijf kruiden ijs. Do I need to say more? We hebben er heerlijk gegeten en rolden vervolgens zo ons appartement in om uit te buiken.

Je vindt bij Pietermaai Apartments zowel kortdurende verblijven als long-stay appartementen. Voor diegene die (maar) een week naar Curaçao willen en niet per se pal naast het strand hoeven liggen kan ik Pietermaai Apartments echt aanraden. Wil je iets langer in Curaçao verblijven op een centraal gelegen plek? Ook dan zou ik zeggen, bekijk de mogelijkheden. Het grote voordeel is de ligging. Centraal gelegen, waardoor alles goed bereikbaar is. Huur een auto, zet deze voor de deur en je rijdt in nog geen uur naar de meeste prachtigste stranden. Om vervolgens aan het eind van de dag bij terugkomst nog een duik in het eigen zwembad van Pietermaai Apartments te nemen. Wordt ontvangen door vriendelijk personeel, leer Curaçao beter kennen door het enthousiasme tijdens een rondleiding die Pietermaai Apartments je aanbiedt en weet dat er genoeg heerlijke eetgelegenheden om en rond Pietermaai Apartments gelegen zijn. Het enige minpunt is het strand wat niet naast de deur ligt, maar dit heb ik geen moment gemist.

1 Comment

  • Curacao staat heel hoog op mijn wensenlijstje wanneer ik eindelijk durf te vliegen! :)
    Bedankt voor al deze mooie foto’s en tips!
    Fijn weekend, liefs Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *