Health tips: Stress > Relax

ANNEAU1989 health tips stressStress. Iedereen kent het gevoel wel. Zonder dat je er om vraagt, komt het je soms gezelschap houden. Gezellig is anders. En het vervelende is, je bent er soms ook niet zomaar weer vanaf. Mijn tips hoe ik stress voorkom en wat kan helpen er zsm weer vanaf te komen.

Maak een lijstje
Stress krijg je als iets even teveel is. Door het inzichtelijk te maken, wordt de warboel waarschijnlijk al wat minder. Maak een lijst wat er zich allemaal afspeelt in je hoofd. Je things to do en niet te vergeten, je gevoelens. Want bij stressjes komen een hoop gevoelens kijken. Schrijf ze op, schrijf ze van je af en probeer even iets anders te gaan doen.

Ga sporten of een rondje hardlopen
Wat bij mij werkt is: hardlopen. Het hoeft geen lange duurloop a 2uur te zijn, een rondje van 30min kan er ook al voor zorgen dat ik heerlijk relaxt weer thuis kom. Tijdens het hardlopen kan ik heel goed mijn hoofd leeg maken. Ik stap met een druk hoofd de deur uit en kom met een “leeg” hoofd weer thuis. Mijn frustratie is weg en ben ik heel veel energie rijker; 2-in-1. En het fijne van hardlopen is dat het altijd kan. Omkleden, schoenen aan, en gaan. Beoefen je liever een andere sport? Ook prima natuurlijk. Doe iets wat je leuk vindt om te doen. Even je gedachten op iets heel anders zetten. Je negatieve energie omzetten in iets positieve, nieuwe energie.

Bel een goede vriend/vriendin en ga langs
Alles van je af praten helpt. Stress geeft je soms het gevoel dat je geen tijd hebt, maar dat is onzin natuurlijk. In een dag zitten 24u en een paar minuten kan je daar echt wel van gebruiken voor een telefoontje. Even langs gaan kost misschien wel iets meer tijd, maar soms is het fijner om iemand even te zien. Als dat je helpt, waarom zou je dat dan niet doen? Geef prioriteit aan de dingen waar je om geeft. 7 dagen x 24u; er is altijd wel ergens een gaatje te vinden.

Duik de keuken in
Iets lekkers bakken en een nieuw recept uitproberen? Niets is fijner. Je even volledig richten op iets totaal anders dan waar je mee bezig was. Bekijk het recept en stel jezelf de vraag wat je allemaal nodig hebt. Heb je alles in huis? Nee? Dan wandel je even naar de supermarkt en haal je meteen een frisse neus; buitenlucht doet je goed na al dat gefrustreerde binnen zitten. Vervolgens duik je de keuken in en maak je iets lekkers waar je op dat moment zin in hebt. Je wordt verwelkomt door een heerlijke geur uit de oven. Maak een kop koffie of thee, pak een tijdschrift, zet een muziekje aan, crash op de bank en geniet van het lekkerste wat er is: je baksel vers uit de oven. Probeer bijv een van deze recepten: gezonde applecrumble, cranberry muffins of chocolade bananenbrood. Ben je niet zo van het bakken of sta je liever langer in de keuken? Maak dan een uitgebreide maaltijd. Want wat is er fijner dan spontaan een culinaire maaltijd op tafel zetten voor je vriend of een vriendin. Wijntje erbij en een heerlijk avond vol afleiding (no stress) gegarandeerd.

Pak je lijstje er weer bij
Want stond er ook al weer op? Waar maakte ik me druk over en welke gevoelens speelde zich allemaal in mijn hoofd af? Doordat je een beetje tot rust bent gekomen en je beter naar de realiteit kunt kijken, kan je voor jezelf een realistischer beeld maken van de drukte in je hoofd. Door er een helder beeld van te maken, kan je na gaan denken over oplossingen. Maak een planning (schrijf deze wederom op) en breng eventueel anderen op de hoogte dat je deze planning hebt gemaakt. Je kunt dan door anderen gestimuleerd, gemotiveerd en/of ondersteund worden.

Last but not least
Soms is het ook goed om even te (proberen te) denken aan dingen die er écht toe doen. Zo denk ik nog wel eens terug aan mijn periode in Ghana en alles wat ik daar heb gezien, heb gedaan en heb meegemaakt. Of ik kijk naar het nieuws, lees de krant en confronteer mezelf bijv met het leed op sommige andere plekken in de wereld. Bijv de verschrikkelijke omstandigheden nu in Nepal. Ik stel mezelf de vraag of hetgeen waar ik me druk om maak er écht toe doet en vaak zet dat me weer met beide benen op de grond. Waar maakte ik me ook alweer druk om?

Ph by Interiorjunkie: interior > office inspiration

2 Comments

  • Heel mooi lijstje! Naast alle andere punten vind ik vooral het laatste punt heel erg mooi. Je hoeft niet altijd te kijken naar “alle anderen die het veel erger hebben dan jij” maar soms is het wel heel goed om je te realiseren hoe goed wij het hier eigenlijk hebben.

    Liefs!

  • Goeie punten. Al helpt dit wat mij betreft helaas wat beperkter bij andere soorten stress, zoals alles wat er komt kijken na het overlijden van een dierbare ouder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *