Running: Update

Running IIedereen herstelt op zijn eigen manier van een marathon. De een houdt een complete week rust, de ander loopt de dag na de marathon alweer een paar km. Hoewel ik het verlangen voelde om te gaan hardlopen, gaf ik mijn benen rust. Ik nam bewust mijn hardloopschoenen niet mee naar Curaçao en genoot een week lang optimaal van het relaxte Caribische leven. Ik miste het hardlopen daar niet, maar eenmaal weer thuis wel. Ik voelde me weer volledig hersteld, miste de voldoening die hardlopen me geeft en wilde mijn energie weer laten gaan. Inmiddels, drie weken verder is het tijd voor een update. Over het aantal km dat ik liep in de afgelopen weken, hoe het hardlopen voelt na het lopen van een marathon, wat maakt dat ik hardlopen zo ontzettend fijn vind en over nieuwe plannen.

Het gevoel van voldoening wat ik krijg is na het lopen van de marathon nog meer toe genomen. Het doet me beseffen dat hardlopen me echt gelukkig maakt. Van korte run, tot lange duurloop. Om het nog maar niet over de euforie (na het (uit)lopen) van de marathon te hebben.

Dit jaar besefte ik dat het trainen voor de marathon me minder energie kostte. Waar ik vorig jaar veel meer gefocust was op mijn voortgang, merkte ik nu dat dit proces vanzelf ging. Vanuit een innerlijke motivatie trok ik mijn hardloopschoenen aan, ging ik op pad en maakte km’s na km’s. Natuurlijk ging het lopen niet vanzelf, lange duurlopen waren soms zwaar, maar toch voor mijn gevoel een stuk korter dan vorig jaar. Het lopen ging makkelijker en de vermoeidheid voelde vertrouwder. Ik leerde mezelf, mijn grenzen en mijn kunnen steeds beter kennen en dat geeft me een enorme voldoening nu ik erop terug kijk.

People ask why I run. I say “If you have to ask, you will never understand”. It is something only those select few know. Those who put themselves through pain, but deep down know how good it feels.

Ondanks dat ik voor mijn gevoel na een rondje van 5K zo weer thuis ben, sta ik happy onder de douche. Zoals bijvoorbeeld afgelopen vrijdag. Ik had een drukke werkdag, was moe bij thuiskomst, maar trok direct mijn hardloopschoenen aan. Op dat moment genoot ik optimaal van het hardlopen. Moe bij vertrek, vol energie bij terugkomst. Het lopen ging vanzelf, had een snelle pace, km voor km. Hoe cliché het ook klinkt, ik rende mijn hoofd leeg en kreeg er energie voor terug. En dat is ook de reden dat ik zometeen de deur uit stap, omdat ik weet dat het mijn zondag nog mooier maakt.

Ik heb niet het gevoel dat ik in training ga voor nieuwe hardloopevenementen, want ik ben getraind. Enige opgave is nu dit behouden. Soms een lange duurloop als ik daar zin in heb. Een interval voor de afwisseling en een korte run als mijn benen daar om vragen. Hardlopen om het hardlopen. Even zonder concreet doel. Maar dat neemt niet weg dat ik niet aan hardloopevenementen ga deelnemen. Samen met een vriendin ga ik meedoen aan de Dam tot Dam-loop, om vervolgens een paar weken later de halve van Eindhoven te lopen. Zie ik je daar?

5 Comments

  • Stiekem ben ik een beetje jaloers op jouw goeie gevoel door het hardlopen! Probeer zelf die fijne vibe alweer een tijdje terug te vinden maar door blessures en een tergend langzaam opbouwende conditie kost het me meer moeite dan ik had gehoopt. Geen halve van Eindhoven dus voor mij ;-)

    • Komt vanzelf, écht. De ene keer gaat het bij mij ook makkelijker dan de andere keer, maar door wel te gaan, wordt de drempel lager en steeds makkelijker te nemen. Een halve hoeft ook niet, 5K of 10K is ook al super.

      • Er staat over twee weken een 10k in Nijmegen op de kalender maar die komt ook nog te vroeg, dus waarschijnlijk ga ik daar alsnog voor een 5k. We gaan het zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *