Running tip: Tijd voor nieuwe hardloopschoenen

Running IIk heb (zoals zoveel vrouwen) een zwak voor schoenen. Van sneakers tot pumps, meestal kom ik met een paar schoenen thuis terwijl ik ze helemaal niet nodig heb. Toch is dit met hardloopschoenen net even anders. Ik kom eigenlijk nooit “zomaar” met een paar nieuwe hardloopschoenen thuis. Ik ga bewust naar een paar op zoek, let niet op de looks en laat me adviseren want het (op tijd) kopen van nieuwe hardloopschoenen is heel belangrijk. Hierbij mijn tips voor het (op tijd) kopen van nieuwe hardloopschoenen.

Enkele weken geleden voelde ik mijn knie tijdens het hardlopen en op dat moment besefte ik me direct dat het (waarschijnlijk) hoogtijd was voor nieuwe schoenen. Te lang op je hardloopschoenen (door)lopen kan blessures veroorzaken en ik was bang dat dit bij mij ook het geval was. Hardloopschoenen gaan namelijk gemiddeld zo’n 1000 tot 1200km mee. Ik heb het afgelopen jaar niet wekelijks bij gehouden hoeveel km ik liep (behalve tijdens mijn marathon voorbereiding), maar een simpele rekensom vertelt mij dat je je schoenen moet vervangen als je zo’n 20km per week loopt en daar zit ik waarschijnlijk niet ver vandaan. Tijd voor nieuwe schoenen dus.

Ik stopte mijn oude schoenen in een tas en nam deze mee (tip). Zodoende kunnen ze in de hardloopspeciaalzaak zien welke schoenen je had, je schoenen beoordelen en je van concreet advies voorzien welk nieuw soort hardloopschoen je nodig hebt. Daarnaast kunnen ze in een gespecialiseerde hardloopspeciaalzaak (zoals Run2Day of Runnersworld) een loopanalyse doen. Met behulp van een camera brengen ze in beeld hoe de stand van je voeten en enkels is en hoe je loopt. Er zijn verschillende hardloopschoenen op de markt en zodoende voor iedere voet een passende schoen. Zoals ik al zei: let niet op de looks (hoe moeilijk ook). Er zullen ongetwijfeld modellen zijn die je voorkeur hebben qua model, kleur en merk, maar als deze schoenen niet geschikt lijken voor jouw voeten en jou manier van lopen, laat je dan ook vooral niet verleiden.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *