Sport & Health tip: Voeding

ANNEAU1989 Food HealthAls je veel of regelmatig sport is het belangrijk om op je voeding te letten. Je merkt vanzelf dat je lichaam meer energie nodig heeft, omdat het meer energie verbruikt. Heel logisch, maar goed om je te beseffen zodat je bewust op je voeding kunt letten. Gedurende mijn marathon training merk ik dat mijn lichaam (veel) meer energie verbruikt. Met name tijdens de lange duurlopen verbrand ik een hoop calorieën die ik aan moet vullen. En dat is echt een must waar ik me bewust van moet zijn, want anders merk ik in no-time dat ik moe word. Ik probeer hier zowel voor mijn duurloop, als tijdens en na het lopen rekening mee te houden door goede voeding te eten.

Koolhydraten
Koolhydraten zijn een belangrijke voedzame voedingsbron voor sporters & hardlopers. Koolhydraten bevatten veel energie en worden in de vorm van glycogeen in de spieren en in de lever opgeslagen. Als je (veel) gaat sporten dan spreek je de voorraad energie in je lichaam aan. Het is daarom belangrijk dat je lichaam een voorraad energie heeft en dat je deze zo nodig aanvult. Je hebt snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn suikers die je lichaam snel opneemt, waardoor je direct nieuwe energie krijgt (bijv gelletjes) en langzame koolhydraten worden geleidelijk aan het bloed afgegeven en zorgen voor een constante bloedsuikerspiegel. Dit zijn de koolhydraten die je voor (of na) het sporten moet eten, om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende energie heeft (en behoudt). Langzame koolhydraten vind je in bijv brood, pasta en aardappelen.

Eiwitten
Wel eens gehoord van een eiwitshake of een recoverydrankje na een intensieve sportsessie? Beide zitten bomvol eiwitten en zorgen ervoor dat je (spier)herstel bevorderd wordt. Het is daarom goed om (vrijwel) direct na je work-out goed te eten en te drinken en (veel) eiwitten worden hierbij geadviseerd. Maak bijv een smoothie van magere yoghurt of kwark met vers fruit. Enorm lekker, voedzaam en herstelbevorderend.

Mineralen: Calcium, magnesium, ijzer & natrium
Al deze verschillende mineralen zijn belangrijk voor een goed, gezond (zelf)regulerende lichaam. Dat wil zeggen dat het lichaam zelf in staat is om verschillende processen te laten plaatsvinden. Van energie vrijmaken, tot energie (uit voeding) opslaan en van het aanmaken van en onderhouden van botten tot het reguleren van je hartslag, bloeddruk en het samentrekken van je spieren. Mineralen zijn dus onmisbaar in je voeding. Gelukkig krijg je in principe bij een gezond gevarieerd eetpatroon alle vitaminen en mineralen binnen die je nodig hebt, maar het is wel van belang om te kijken naar je (intensiteit en duur) van je work-outs. Sport, hardloop of work-out je veel, dan is het belangrijk om soms mineralen aan te vullen met de juiste producten. In vlees, vis, noten, eieren en gedroogd fruit zitten bijv veel verschillende mineralen. Voor een overzicht, zie de voedingswaardetabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *