Health tip: Ontbijten

ANNEAU1989 breakfastBegin je dag goed, start met een ontbijt. Door te ontbijten zorg je ervoor dat je verbranding begint. Je geeft als het ware je lichaam de kickstart voor de hele dag. Na een goede nacht slapen heeft je lichaam namelijk (nieuwe) energie nodig. Je lichaam vraagt hier om, ondanks dat je misschien nog niet direct trek hebt in een ontbijt. Zonder brandstof werkt je lichaam niet (zo goed) en dit ga je waarschijnlijk halverwege de ochtend merken. Je bent minder productief en krijgt zin in iets lekkers, waardoor je snel naar snacks grijpt. Zonde, want daar gaan je gezonde voornemens en het is heel eenvoudig te voorkomen. Door te ontbijten voorkom je dit én het zorgt ervoor dat je start met een boost aan energie. Erg fijn, zeker voor sporters. Hierbij tips voor een goed, gezond en voedzaam ontbijt vol energie.

Goed ontbijt
Ontbijten op zichzelf is goed, maar door bewust te kijken naar wat je eet, kan je je lichaam van (nog meer) goede energie voorzien. Een goed ontbijt bevat verschillende ingrediënten: eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten.

Eiwitten
Eiwitten vind je in bijvoorbeeld kwark of eieren. Ontbijt met een bakje kwark en voeg hier fruit en bijv noten en zaden (gezonde vetten) aan toe. Het is lekker, voedzaam en in no-time klaar te maken. Heb je iets meer tijd, kook of bak dan een ei. Je kunt eventueel ook eieren gebruiken in een gerecht. Denk aan mugcake of bananen-ei pannenkoekjes.

Koolhydraten
Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof, dus een onmisbare toevoeging aan je ontbijt. Pak een boterham of voeg wat muesli (liefst zonder toegevoegde suikers) of homemade granola toe aan een bakje yoghurt of kwark.

Gezonde vetten
Bij het horen van vetten denken veel mensen aan dikmakers. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Alles met mate natuurlijk, maar een handje (ongebrande en ongezonde) noten en/of zaden bevatten veel gezonde vetten. Voeg deze toe aan je ontbijt en je bent van een goed, gezond ontbijt verzekerd.

Ontbijt-tips
Geen enkel ontbijt hoeft hetzelfde te zijn. Het ene ontbijt kost wel iets meer tijd om te maken dan het andere, maar ik heb die paar minuten eerder opstaan er graag voor over. Lekker, goed, gezond ontbijten maakt dat je net iets meer eet dan een ontbijtje wat je eigenlijk niet aan staat. Daardoor heb je veel energie en zit je de rest van de ochtend vol, zodat je niet naar ongezonde snacks grijpt. Hierbij wat ontbijt-tips zodat je eindeloos kunt variëren.

Havermout
Koop een pak havermout, (ongezoete) amandelmelk en fruit naar keuze (bijv een appel, banaan of (diepvries) bosvruchten). Maak je kommetje havermout klaar: gooi wat havermout in een kom, giet hier overheen de (amandel)melk en zet deze in de magnetron. Snijd ondertussen een appel, banaan of welk fruit dan ook (wat jij lekker vindt) in stukjes en leg dit vervolgens op je havermout. Je kunt er vervolgens nog een feestelijk(er) geheel van maken door superfoods toe te voegen, verschillende (ongebrande) noten of een schepje pindakaas. Die laatste is echt een tip samen met banaan en maakt je ontbijt een echt power ontbijt.

Magere kwark
Heb je iets minder tijd? Schep wat magere kwark in een kom en voeg hier fruit, noten en/of superfoods aan toe. Cruesli met kwark is ook een aanrader, alleen cruesli is niet echt gezond door de vele suikers. Schep laagje voor laagje wat cruesli en kwark in een glas en je krijgt net zo’n feestelijk ontbijt als op bovenstaande foto.

Mugcake
Je hebt maar drie ingrediënten nodig: havermout, een ei en een banaan. Mix deze drie, doe het in een kommetje, zet deze in de magnetron en verwarm. Het beslag zal vanzelf opdrogen en als dat het geval is, is je mugcake klaar. En een aanvullende tip: mix een schepje raw cacao poeder met het beslag mee en voeg wat noten toe. Hierdoor krijg je een heerlijk gezonde chocolade cake met noten.

Bananenbrood
Dit ontbijt kan je niet diezelfde ochtend maken, want de bereiding kost enige tijd (in de oven). Maak dus een bananenbrood de avond ervoor klaar en je hebt de volgende ochtend(en) een heerlijk vers gezond stukje “cake”. Klik hier voor het recept.

Quinoa
Quinoa is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een ontbijt, maar zeker de moeite waard om eens te proberen. Quinoa bevat enorm veel voedingsstoffen en is daarom bij foodies erg populair. Vaak wordt quinoa in bijv salades gebruikt of als vervanging van bijv rijst als avondeten, maar je kunt quinoa samen met fruit ook heel goed als ontbijt eten.

Pannenkoekjes
Het beslag maak je met dezelfde ingrediënten als de mugcake: mix een banaan, twee eieren en havermout samen.  Verwarm vervolgens een pan op het vuur en bak stuk voor stuk de pannenkoekjes. Het kost wat extra tijd, maar ontbijten met gezonde pannenkoekjes maakt dat je je dag wel heel goed begint.

Rijstepap
Als je echt voor een “rise & shine” breakfast gaat, ontbijt je met rice. Rijstepap kan je kant en klaar kopen, maar je kunt dit ook heel goed zelf maken. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. Klik hier voor het recept.

Maak van ontbijten geen moeten, maar mogen. Maak het leuk, lekker en daardoor makkelijker om ‘s ochtends te eten. Je hebt er vervolgens heel veel profijt van, doordat je barst van de energie en je met gemak de tussendoortjes in de ochtend kunt laten staan.

Hoe ontbijt jij het liefst? 

 

1 Comment

  • Wat een heerlijke inspiratie, ik krijg er honger van! Ik eet nu vaak havermout en kwark met muesli en fruit. Maar zo’n mugcake lijkt me echt superlekker, snel eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *