Health tips: Gezonde (groene) sapjes

ANNEAU1989 supergroentenEen paar jaar geleden trok ik mijn wenkbrauw op bij het zien van de nieuwste healthy-hype: (green) smoothies & juices. De combinatie van (groene) groente en fruit in een blender deed een glas vullen met een groen sapje, wat heel gezond moest zijn. Ik probeerde het ook en OK, het smaakte lekker, maar het zag er verre van smakelijk uit. Althans, dat vond ik toen. Want tegenwoordig geniet ik bijna wekelijks van een groene smoothie of juice en loop er zelfs mee over straat. Niemand die me raar aankijkt of er iets van zegt. Gezonde (groene) sapjes zijn de normaalste zaak van de wereld. Hierbij informatie over gezonde sapjes, de verschillen, hoe je ze zelf kunt maken en waar je voor moet uit kijken, want het ene sapje is echt zo gezond niet als het lijkt.

Het verschil tussen smoothies en juices
Smoothies en juices (sappen) hoeven qua ingrediënten soms niet te verschillen, maar zijn wel degelijk anders. Het verschil zit hem in de aanwezigheid van pulp. Pulp maakt dat het sap wat dikker is. Als je de pulp verwijderd van het sap houdt je een juice over. Laat je de pulp (gemixt) in het sap aanwezig, dan heb je een smoothie. Smoothies kan je dus goed maken met een blender. Je voegt groente, fruit en bijv (kokos)water samen, zet de blender aan en klaar. Het gehele drankje kun je opdrinken en geeft je al snel een verzadigd gevoel door de grote hoeveelheid vezels die in de pulp zitten.

Voor een juice heb je een speciale centrifugepers of slow juicer nodig. Beide geven je een heerlijk sapje, maar zijn anders qua consumptie. Een centrifugepers geeft een heerlijk vers sapje (met een schuimlaagje), wat je het beste direct na het maken van het sapje op kunt drinken. Door de snelheid van het juicen komt er namelijk zuurstof vrij, wat maakt dat het sap niet heel lang houdbaar is. Bij een slow juicer is dat niet het geval. De naam zegt het al, door het langzaam juicen van de groenten en het fruit wordt het sap zo geconcentreerd dat je er flesjes mee kunt vullen en goed kunt bewaren in de koelkast voor later. Ideaal voor ontbijt of lunch.

Gezonde en ongezonde smoothies en juices
Smoothies & juices zijn tegenwoordig erg gewild en daarom spelen veel restaurant op deze behoefte in. Op veel menukaarten vind je verschillende “healthy” smoothies of juices, maar écht gezond zijn ze meestal niet. Vaak wordt er (volle) yoghurt, siroop of suiker aan toegevoegd wat maakt dat de smoothie of juice uiteindelijk toch niet zo heel gezond is. Daarnaast is het van belang te weten welke soorten fruit erin verwerkt zitten. Een smoothie of juice van alleen maar fruit lijkt heel gezond, maar fruit bevat veel (vruchten)suikers en dus calorieën. En goede vervanging van fruit zijn groenten. Staan er dus groente/fruit sappen op het menu én kan je zien hoe deze worden bereid, dan weet je zeker dat je een gezonde keuze maakt. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat de rest van smoothies of juices slecht zijn, integendeel. Maar ga je écht voor health: ga dan voor een eigen gemaakt groente fruit sapje. Het vult, is gezond en enorm lekker.

Tip: Smoothie Company
Heb je geen blender of juicer in huis? Ga dan regelmatig langs bij een Smoothie Company bij jou in de buurt. Smoothie Company maakt écht gezonde smoothies & juices zonder extra toevoegingen. Je hebt keuze uit heel veel verschillende soorten en je kunt er zelfs nog extra proteïnen of superfoods aan toevoegen. Je smoothie of juice word gemaakt nadat je hebt besteld, dus je bent van een écht vers, gezond sapje verzekerd en je ziet hoe deze wordt bereid.

2 Comments

  • Leuk om te lezen over de verschillen! Ik heb zelf al jarenlang een blender, maar ik twijfel erover om een juicer aan te schaffen. Maar goed, ik moet eerst maar gewoon meer variëren met mijn blender, nog genoeg fijne combi’s te ontdekken!

    • Een juicer is wel echt wat anders als een blender, maar beide zijn fijn. Er zijn inderdaad heel veel verschillende combi’s, de een nog lekkerder dan de ander. Je kunt blijven variëren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *