Health tips: Wat kan je helpen goed te slapen?

IMG_4296Ik ga regelmatig op zoek naar tips om gezond(er) te leven. Niet omdat ik het moet, maar omdat ik het leuk vind. Bewust(er) met gezond eten bezig zijn geeft me een positieve voldoening. Het maakt me fitter, geeft me energie en laat me beter in mijn vel zitten. Maar 24/7 gezond eten? Nee, no way. Soms een glas rode wijn met Franse kaasjes of GT’s tijdens het stappen met een late night snack toe, het kan in mijn ogen allemaal. Maar alles met mate, alles bewust. Kennis en een opleiding als/in food-coach heb ik niet, maar ik heb wel vanuit mijn verpleegkundige achtergrond ideeën voor een gezonde leefstijl. Om te beginnen met tips wat je het beste kunt doen om goed te slapen. Wat zorgt ervoor dat je moe wordt, je snel in slaap valt en de hele nacht heerlijk door kunt slapen?

Niets is zo fijn als snel in slaap vallen en de volgende ochtend weer uitgerust wakker worden. Goed slapen is belangrijk, maar is niet altijd zo vanzelfsprekend als het lijkt. Soms kom je maar met moeite in slaap, waardoor je vervolgens urenlang ligt te woelen in bed en piekert over van alles en nog wat. Iets wat je niet wilt. Bewust kijken naar wat je ‘s avonds eet en drinkt en wat je ‘s avonds doet, kan je helpen om moe te worden en daardoor sneller in slaap te vallen.

Wat werkt slaapbevorderend?
Als je laat op de avond nog (veel) eet, zet je je lichaam nog aan om dit eten te verteren. Dit kan ervoor zorgen dat je of moeilijk in slaap komt, of midden in de nacht wakker wordt, omdat je lichaam hard aan het werk is. Probeer dus op tijd te eten en stil je honger op de avond met gezonde snacks, zoals: ongebrande en ongezouten noten (bevatten rustgevende stoffen), zoete aardappel (bevat slaap stimulerende complexe koolhydraten en spier ontspannende kalium), melk (bevat grote hoeveelheden tryptofaan, die helpt je lichaam te kalmeren en in slaap te komen) en kersen (bevatten melatonine, en stof die door het lichaam wordt gebruikt om je “interne klok” te reguleren en speelt een grote rol bij jee slaap).

Wat houdt in slaap vallen tegen?
Waarschijnlijk een open deur, maar drink ‘s avonds geen koffie meer gezien de hoeveelheid cafeïne die juist een energiepiek kan veroorzaken. Dit geldt ook voor frisdranken. De hoeveelheid suiker in deze drankjes zorgen ervoor dat je juist actiever wordt in plaats van moe. Het is daarom aan te raden om ‘s avonds bijv (kruiden)thee of water te drinken, maar zo weinig mogelijk. Als je ‘s ochtends en ‘s middags al probeert om zoveel mogelijk te drinken, hoef je ‘s avonds niet veel meer te drinken (om aan voldoende vochtinname te komen voor een goede hydratatie) en voorkom je dat je ‘s nachts naar het toilet moet. Een klein glaasje alcohol voor het slapen gaan werkt vaak slaap opwekkend, maar het bevorderd je algehele slaap niet. Je lichaam moet (‘s nachts) aan het werk om de alcohol af te breken en je lichaam te zuiveren, waardoor je minder goed slaapt.

Naast letten op je voeding en vochtinname laat op de avond kunnen bepaalde activiteiten ook slapen tegen gaan. Kijk bijvoorbeeld ‘s avonds net voor het slapen gaan niet meer TV, naar je iPad of op je smartphone. Het felle licht van je beeldscherm kunnen maken dat je hersenen niet het idee krijgen dat het nacht is/wordt, waardoor je wakker blijft. Dat is ook de reden dat mensen vaak net voor het slapen gaan nog een boek lezen bij het (schemer)licht van een lampje. Probeer daarnaast op je ademhaling te letten. Het is belangrijk dat je lichaam in rust komt, dus ook je ademhaling. Yoga of meditatie kunnen je hierbij helpen. En zorg daarnaast voor een zuurstofrijke omgeving. Zet een raam open en zorg overdag voor veel frisse licht. Als laatste, zorg voor een fijne slaapkamer met een heerlijk bed. Goodnight.

Wat helpt jou om goed in slaap te vallen en lekker door te slapen? 

Bovenstaande foto is genomen op Curaçao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *