Travel tips: Kroatië – Vodice

III
Reizen. Noem het een zoektocht, een ontdekking, een verkenning van de wereld. Elke reis is weer anders, je zoekt de weg naar het voor jouw nog onbekende, je ontdekt nieuwe plekken en op de plaats van bestemming verken je de, voor jou, nieuwe omgeving. Reizen. Weg uit je dagelijkse routine, op naar een bestemming waar je nog niet eerder bent geweest. Of juist een bestemming die je op je duimpje kent, zodat je niet op ontdekking hoeft maar een tweede thuis creëert. Jaa reizen, het heeft iets bijzonders. Elke keer weer sta ik versteld van de verschillen die elk land te bieden heeft. Verschillen in cultuur, natuur, taal en gewoonten. Zo ook mijn ervaring met Kroatië. Ik was in hier nog niet eerder geweest, maar wat heeft dit land me enthousiast verrast.

ANNEAU1989 Kroatie I

Vodice
Vodice ligt aan de kust, vrij zuidelijk in Kroatië. Rijd je nog een uur verder, dan ben je al in Split, een grote(re) bekende kuststad. Maar wij kozen voor Vodice, omdat deze plek iets rustiger zou zijn, maar wel van alle gemakken voorzien. Na een lange autorit kwamen we aan in Vodice. Wonder boven wonder (zonder kaart, navigatie of toerist information) was het appartement snel gevonden. Ontdekking nr 1: Vodice is klein. We checkten snel in, om vervolgens het strand op te zoeken. Het was vanaf het appartement 10min wandelen naar het centrum, om vervolgens nog 10min te wandelen naar het strand, wat net buiten het stadje lijkt te liggen. Een minpuntje, maar doordat je onderweg een supermarkt tegenkomt waar je boodschappen kunt doen en vervolgens vele terrasjes tegenkomt waar je een drankje kunt doen, heb ik het nooit als vervelend ervaren.

X

Strand
Een echt strand blijkt Vodice niet te hebben. Iedereen ligt op de kade, op het gras onder de bomen of op een van de vele ligbedden. Dat laatste lijkt ons het aangenaamste en we besluiten dan ook onze handdoeken neer te leggen, een drankje te bestellen en de hele middag horizontaal te spenderen. Het uitzicht op de azuurblauwe zee met grote jachten en zeilboten, met op de achtergrond relaxte lounge muziek van een van de vele terrassen, doen me de lange autorit al snel vergeten. En ook de volgende dagen is het hier prima vertoeven. Het water is verkoelend, schoon en ontzettend helder. Neem een duikbril en snorkel mee en je bent een tijd lang zoet met de prachtige onder water wereld. Verwacht geen kleurrijk koraal, maar verschillende indrukwekkende vissen komen zeker voorbij.

Naast een duikbril en snorkel, zijn ook waterschoenen geen overbodige luxe. Er liggen veel kiezels in het water, met hier en daar een verdwaalde zee-egel die je niet onder je voet wilt hebt.

C

Huur een boot
Wij huurden voor een dag een motorbootje. Na een korte instructie hoe de motor werkt, een check of we alles aan boord hebben (incl waterkaart, peddels voor het geval dat etc.) mag je zelf met de boot het water op. Het huren van een boot geeft je veel vrijheid. We voeren naar verschillende (onbewoonde?) eilandjes, legden hier aan en zochten de meeste mooie plekken op.

ANNEAU1989 Kroatie II

Huur een mountainbike
Ben je toe aan wat actie? Huur dan een mountainbike. Vodice ligt als het ware aan de voet van een heuvel/berg, waar verschillende moutainbike routes op te vinden zijn. Zeker een aanrader, lees hier meer over mijn ervaring en tips.

ANNEAU1989 Kroatie III

Bezoek Split
De hoofdstad van Dalmatië, op nog geen uurtje rijden van Vodice. Althans, dat dachten we. We kwamen in een file te staan voor Split, maar omdat we niet de toeristische route langs de kust hadden genomen maar via land aankwamen, hadden we een mooi uitzicht over de stad die aan een prachtig azuurblauwe zee ligt. Nee, files zijn zo vervelend nog niet.

Split heeft een haven waar veel (grote) boten liggen. Van cruiseschepen tot grote zeilschepen voor een toeristisch dagje varen. Daarnaast heeft Split een heerlijk strand met gewoon strandzand (ipv stenen) en zijn er vele terrasjes waar je een heerlijk koud drankje kunt bestellen. Ook cultuur snuiven is er mogelijk. Bezoek de oude binnenstad en kijk in een van de (torens van) oude kerken uit over de stad.

ANNEAU1989 Kroatie IV

3 Comments

  • Ik ben jaaaren geleden in Kroatië geweest, in een plaatsje in het noorden van schiereiland Istrië. Nu ga ik graag nog eens terug om meer van het land te ontdekken. Jouw foto’s zijn mooi en het plaatsje klinkt fijn. En over het fietsen ben ik meer dan enthousiast: wauww!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *