Mountainbiken in Kroatië

ANNEAU1989 Mountainbiken IIAls je je tas inpakt om op reis te gaan, is het inpakken van je sportkleding misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch zijn er ook in het buitenland legio sporten om te beoefenen. Ik vind juist die combinatie van reizen en sporten zo geweldig, omdat je tijdens het sporten een plaats op een andere manier kunt ontdekken. Zo ontdekte ik afgelopen zomer de ruige natuur achter het strand en het vredige dorpje Vodice in Kroatië. Er waren dagen dat ik de gehele dag genoot van zon, zee en mijn handdoek, maar er waren ook dagen dat ik een mountainbike huurde en er op uit ging.

ANNEAU1989 Mountainbiken I

Huur een fiets of neem je eigen fiets mee
Dit is en blijft een (lastige) keuze die je zelf moet maken. Je eigen fiets is vaak beter, maar reizen met fietsen op de auto is niet ideaal. Huurfietsen zijn vaak minder fijn dan je eigen fiets, maar hoeven echt niet minder mooi/goed te zijn. Geef aan dat je een beginner of een gevorderde bent, wijs zelf een fiets aan die je voorkeur heeft en kijk naar de mogelijkheden in het huren van (verschillende soorten) fietsen. Je eigen helm meenemen is wel zo fijn en hygiënisch.

Check de fietsen die je huurt goed
Niets is zo vervelend om onderweg met pech te komen staan. Dit kan je natuurlijk niet altijd voorkomen, maar je (huur)fietsen van te voren even goed checken is wel belangrijk. Sommige mensen gaan minder zorgvuldig om met spullen die niet van hen zijn en daar wil jij niet de dupe van zijn. Door je fiets goed te controleren voordat je er mee op pad gaat, kan je dingen die kapot lijken alvast aangeven. Hiermee voorkom je dat je onderweg en/of bij terugkomst voor verrassingen komt te staan.

Neem een (fiets)kaart mee van de omgeving
Een kaart is (zeker in een onbekende omgeving) geen overbodige luxe. En ook als je het gebied denkt te kennen, kan je soms voor verrassingen komen te staan. Waar je in Nederland je telefoon er bijna altijd bij kan pakken om je verder te navigeren, wordt dat in het buitenland wat lastig. Dit kan je voorkomen door een kaart mee te nemen. Weegt niets en voorkomt dat je (onnodig) verdwaald.

ANNEAU1989 Mountainbiken VI

Mijn mountainbike ervaring in Vodice, Kroatië
Wij huurden fietsen aan het strand en kregen daar ook meteen een kaartje mee. Dit kaartje vertelde ons dat de “mountainbike”-routes zowel uit gewone fietsroutes als uit mountainbike-paden bestonden. Wij kozen voor de tweede optie, want wij wilden immers een stuk gaan mountainbiken en de naam zegt het al, dat is op een berg. Vodice is een klein plaatsje aan zee, gelegen tegen een berg aan. Achter Vodice bevindt zich een heuvel (een berg kan ik het niet noemen), waar een mountainbike route gevestigd ligt. De route is gemarkeerd, maar ga niet zonder kaart op pad, want er missen naar mijn idee veel bordjes die je de juiste weg wijzen. De route is onverhard, over een breed grindpad, wat steeds smaller wordt. En hoe smaller, hoe steiler. Er zijn stukken dat je flink moet klimmen en er echt wat ervaring in het mountainbiken wordt gevraagd. Desondanks kan je er als broekie ook komen, want afstappen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Deze klim leidt je naar een prachtig uitzichtspunt over zee, verschillende dorpjes en de ruige natuur waarin je je bevindt. Neem de tijd om even heerlijk bij te komen, want de afdaling is vervolgens (ook) niet de minste. Niet onmogelijk, maar ook hierbij geldt dat afstappen soms niet onoverkomelijk is. De route duurt (als je hem in 1x fietst) een klein uur, wat tijd en ruimte geeft om het rustig aan te doen en/of twee keer te doen als je voor een echte work-out gaat.

ANNEAU1989 Mountainbiken III

2 Comments

  • Prachtige foto’s!

    Ik fiets graag tijdens stedentrips, een perfecte manier om een stad te ontdekken. In Rome zijn we ook een eindje buiten de stad gegaan over de historische Via Appia, erg tof! Zo de natuur in fietsen lijkt me echt onwijs fijn, ga ik tijdens een volgende trip zeker ook doen!

    • Super leuk om te horen! Fietsend (maakt niet uit hoe) de omgeving verkennen is sws leuk. Wil ik tijdens een citytrip ook nog een keer doen ipv het OV pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *