Tip: Set a goal and make a move

GirlbossJe hebt een lijstje met doelen voor jezelf opgesteld. Je bent trots, vol overtuiging, maar enkele dagen later krap je jezelf alweer achter je oren, want je hebt nog geen begin gemaakt. Sterker nog, je weet met moeite te benoemen wat jouw doelen waren en beseft je dat er iets mis gaat. Je komt al snel tot de ontdekking dat je een plan mist en pakt pen en papier erbij. Wat waren mijn doelen ook alweer? Check. Je schrijft ze op, bekijkt ze nog eens aandachtig en ja, je staat hier nog steeds 100% achter. Vervolgens denk je bij elk doel na hoe je dit doel wilt bereiken. Is het haalbaar om het in een week, maand, jaar te realiseren of ligt de eindstreep net iets verder weg? Hoeft geen probleem te zijn, maar het is goed dat je het weet. Welk doel heeft de prioriteit? Is er een die uitspringt of zijn ze allemaal even belangrijk? Goed om te weten, zodat je je kunt focussen (of niet). En als laatste, hoe maak ik (per doel) een begin. Dit wil ik bereiken, maar hoe kom ik daar? Wat moet ik er voor doen en het belangrijkste: “Waar begin ik?”

Girlboss On Top

Mijn tips:

  1. Write it down! Alles wat in je opkomt en ook maar iets met je doelen te maken heeft, schrijf ze op. Niets is te gek.
  2. Maak een moodboard met woorden, zinnen, plaatsjes, foto’s, maakt niet uit. Maak je doelen mooi(er), inzichtelijk, groter, geef ze vorm, inhoud en prioriteit. Grote doelen krijgen meer plek op je moodboard dan kleine doelen.
  3. Bewaar het. Leg je moodboard ergens zichtbaar neer of geef het een mooie plekje op de muur. Voorkom dat je het ergens opbergt en er nooit meer naar kijkt.

Ik maakte een begin door een en ander op te schrijven. Heel old school, maar het geeft ruimte in je hoofd en een bijzondere vulling op papier waar je altijd weer naar terug kan grijpen. Gedachten en ideeën die in je opkomen, zijn namelijk (nog) niets. En het zou toch zonde tijd als dat geweldige idee wat “zomaar” bij jou in je opkomt, weer verdwijnt. Ik zeg bewust “zomaar”, want ik denk niet dat gedachten zomaar in je opkomen. Je denkt ergens aan om een reden. En als die reden, op wat voor manier dan ook iets (positiefs) met jou doet, dan is het een enorm mooie gedachte die je moet koesteren en dus moet opschrijven. Maakt niet uit of je er iets mee wilt doen, doorstrepen kan altijd nog.

Toen ik dit had gedaan, stond mijn blad vol met woorden, zinnen en ideeën. Voor anderen iets om aan te zien als puin, wat in no-time in de prullenbak zal verdwijnen. Maar voor mij iets heel belangrijks, wat ik bijna wilde inlijsten. Het is mijn begin van iets. Iets kleins gezien het velletje papier, maar iets groots gezien het gevoel wat het me oplevert. Ik word al enthousiast als ik aan het papier denk, laat staan wanneer ik het zie. Het begin is gemaakt, tijd voor een volgende stap.

Weer even terugkomend op jou en je doelen. Vind je de tips niks en heb je zelf een betere strategie? Volg je hart en doe wat jij denkt dat voor jou werkt. Als je dat wilt delen in de comments heel graag, maar als je het liever voor jezelf wilt houden, ook helemaal goed. En zo is het met het (klad)papier vol eigen ideeën ook. Als je dit wilt delen met anderen, zeker doen. Ik kies ervoor om (eerst) in mijn kladpapier een duidelijk structuur aan te brengen in wat er nu daadwerkelijk staat geschreven, voordat ik een volgende stap zet.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *