Your personality is your businesscard

ANNEAU1989 Businesscards IBeeld je in: Je staat op een borrel met een glas wijn in je rechterhand. Je linkerhand gaat van je haar, naar je zij, naar langs je lichaam. Je weet je geen houding te geven van zenuwen, want ja, zenuwen all over. Je doet namelijk alsof je heel relaxt staat te netwerken, maar ondertussen ben je keihard aan het werk om jouw doel in het gesprek te bereiken. Je gesprekspartner zal hoe dan ook aan het eind van de borrel je enthousiasme en energie nog weten, omdat jij (naast je bussinesscard) een onuitwisbare indruk hebt achtergelaten. Een indruk niet omdat je op je high heels en Chanel rode lippen voor diegene staat. Nee, dat deed je door jouw oprechte passie te delen. Zoals de titel luidt; your personality is your businesscard. En daar ben jij je wel degelijk van bewust.

ANNEAU1989 Businesscards IIDe een vind het een overbodige luxe, de ander een noodzakelijk iets. Business cards, visitekaartjes, hoe je ze ook ziet en/of wilt noemen, het is een deel van je persoonlijkheid. Je maakt een bussinesscard namelijk niet voor niets. Nee, de informatie die op je card staat ben jij. Je logo, een tekst, eventueel een foto, it’s you & your business. Je maakt ze niet voor niets, want je hebt iets ontworpen en dat wil je delen om iets bereiken. Nu zeg ik “iets”, maar ik bedoel een doel. Jouw doel. Weet wat je wilt bereiken en werk er naar toe. Je businesscard is één, je persoonlijkheid, houding en verhaal is twee.

Terwijl ik deze woorden op mijn beeldscherm zie verschijnen, denk ik, business cards: check, persoonlijkheid: check, mijn houding: ik weet me soms geen houding te geven (zeker op high heels, auw mijn voeten), maar bewust van mijn houding: check, mijn verhaal: hmm, dat kan beter. Keer op keer als ik mezelf hoor praten, hoor ik mezelf woorden zeggen die ik de volgende keer wil weglaten of hoor ik mezelf zinnen zeggen waar ik trots op ben. Ik leer. Van mezelf, van (het vertellen van) mijn verhaal en van de reactie van mijn gesprekspartner. De ene keer krijg ik kritische vragen, de andere keer alleen maar lof. En dat is waarom ik netwerken ook zo leuk vind. De complimenten stop je net als een businesscard in je zak en neem je mee en de opbouwende feedback sla je op en laat je er weer uit komen als je verder (net)werkt om je business te vergroten.

De wijze les die ik mezelf heb geleerd is dan ook: doe je best, wees je bewust van je kwaliteiten maar blijf wie je bent, geloof in jezelf en wees trots, vol enthousiasme en praat met passie. Zodoende ben je (los van je looks natuurlijk, want die zijn sowieso goed) een aantrekkelijke gesprekspartner die men zich herinnert (als je met je businesscard op het bureau ligt te pronken). Go for it!

2 Comments

  • Leuk artikel!
    En best een beetje herkenbaar. Ik durf mezelf en m’n blog niet zo te verkopen en ben echt niet goed in netwerken, maar dat zou ik wel willen!
    Je visitekaartjes zijn erg leuk, mooie foto’s staan er op! Hopelijk lukt het een beetje om zo goed te kunnen netwerken :).

    Ik ga ook eens denken over visitekaartjes.

    • Zie het als iets leuks! Ondanks dat netwerken “werken” is, is het enorm leuk. Vertel wat jij wilt vertellen, waar jij enthousiast over bent. Dan komen de woorden vanzelf uit je mond en straal je vanzelf. Easy as that! Oh en die visitekaartjes, zeker doen. Beter mee verlegen dan om verlegen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *