Travel: You can go your own way

ANNEAU1989 You can go your own wayHet lijkt bijna een gewoonte om na je afstuderen (alleen) op reis te gaan. Je levert je scriptie in, haalt je papiertje op, geeft een afstudeerfeest wat tevens een afscheidsfeestje kan zijn, want je gaat op reis. Alleen. You can go your own way. Waar je de vorige maanden enkel hebt gereisd over de bekende weg van huis naar Hogeschool of Universiteit, stap je nu in het vliegtuig om een onbekende weg te ontdekken, alvorens je je reis moet gaan uitstippelen in het volwassen werkende leven. Want ja, vanaf het moment dat je terug komt moet je je gaan focussen en word je vrijheid minder. Reizen geeft je de mogelijkheid om er even tussenuit te gaan. En als je alleen gaat, bepaal je zelf je koers. Waar reis ik naar toe? Wat wil ik allemaal zien, doen, maar misschien ook wel leren. Want alleen op reis gaan, is meer dan reizen alleen.

Jezelf leren kennen
Op reis kan je een andere ik tegenkomen die je nog niet kende. En met een andere ik, bedoel ik kwaliteiten of eigenschappen waarvan je niet wist dat je ze had. Om een voorbeeld te geven: toen ik vier maanden in Ghana reisde, kan ik me nog goed die ochtend herinneren dat ik ‘s ochtends wakker werd en direct aan alles voelde dat het niet goed ging. Mijn lichaam protesteerde en liet me duidelijk weten dat er iets aan de hand was. Het was alleen nog even de vraag wat precies. Na enkele onderzoeken kwam al vrij snel de diagnose: malaria. Niet fijn, maar als je er op tijd bij bent en je de juiste behandeling krijgt, is het zo erg niet. Even voelde ik me heel alleen. Lieve familie en vrienden voelden opeens nog veel verder weg. Maar ik leerde dat ik sterk was. Dat ik, ondanks dat ik me ontzettend slecht voelde, hier wel weer bovenop zou komen. En dat was ook zo. Je bent sterker dan je denkt.

Sociale contacten leggen
Als je alleen op reis bent, leg je makkelijk(er) sociale contacten. Iedereen die alleen reist, is het gesprek met zichzelf wel een keer zat. Lol maken doe je toch makkelijker samen dan alleen, dus je legt sociale contacten. In de bus, in het hostel, in het restaurant, in de bar, maakt niet uit. Je wilt je ervaringen delen en dat is met het thuisfront net iets moeilijker dan met mensen die dezelfde ervaringen hebben meegemaakt. Samen lachen, en soms ook huilen. Er voor elkaar zijn, ook al ken je elkaar niet (goed).

Andere culturen ontdekken
Het mooiste aan reizen vind ik het ontdekken van andere culturen. Even uit je eigen dagelijkse routine. Agenda thuislaten en je mee laten gaan in gewoonten elders op de wereld. Zowel back to basic (douchen met een emmer met water), als in de drukte op de Champ Elysees in Parijs. Dat is niet altijd makkelijk, kost vaak even tijd, maar is in mijn ogen extra waardevol voor je reis. Zeker als je alleen bent. Je mag je eigen weg gaan. Wil je iets niet, houd je ergens niet van, dan laat je hetgeen voor wat het is en kijk je verder. Elke cultuur heeft zijn eigen charme, aan jou als reiziger om te ontdekken wat je wel of niet mooi vindt en daarbij in acht nemend dat smaken verschillen. De wereld is zo divers, het is zonde om op één en dezelfde plek te blijven.

Ben jij wel eens alleen op reis geweest? Hoe was jouw ervaring?

Nu ik écht ben afgestudeerd kwam al snel de vraag bij me op: “Wil ik (weer) alleen voor een langere tijd op reis, net zoals ik deed na het behalen van mijn HBO-V?” Op reis gaan dat zeker, maar lang(er) op reis kan helaas niet zomaar met mijn fulltime job. Vandaar de tip: wil je een keer (alleen) lange tijd op reis? Zeker doen! Maar houdt hier rekening mee. Bereid je voor, zodat je tijd en geld genoeg hebt.

1 Comment

  • Ik reis sinds 2010 samen met mijn man door Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en Europa. We hebben 2x 5 weken verlof gehad, maar maandenlang reizen lijkt me zeker onwijs fijn. Maar in m’n eentje, dat zou ik nu niet zo snel meer doen. Al lijkt het me stiekem best fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *