Sport & Running tips: 10 reasons to run

ANNEAU1989 running
Nadat ik stopte met hockeyen, zocht ik al snel een andere sport om mijn energie in kwijt te kunnen. Omdat mijn ouders fanatieke hardlopers zijn, was mijn interesse voor een rondje hardlopen snel gewekt. En aangezien mijn moeder hardlooptrainingen verzorgd bij een atletiekvereniging, had ik direct een goede begeleiding tijdens mijn eerste km’s. Wat begon met kleine rondjes van 15min, groeide uit tot uren (willen) hardlopen. Nu ik vrijwel zonder moeite drie keer in de week met veel plezier ga hardlopen, ik een marathon op mijn naam heb staan wat voor menig hardloper een ultiem (hardloop)doel is, durf ik te zeggen: I’m a runner and I’m lovin it. Bij deze tien redenen waarom ik hardlopen zo fijn vind.

  1. Hardlopen kan altijd. Zomer, herfst, winter, lente. Zon of regen. Je trekt je schoenen aan, gaat naar buiten en rent weg.
  2. Hardlopen geeft je een gevoel van vrijheid. Tijdens het hardlopen kan je je hoofd leeg maken. Klinkt misschien zweverig, maar het is echt zo. Heb je een drukke werkdag gehad of heb je het idee dat je door de bomen het bos niet meer ziet: ga hardlopen. Door te gaan hardlopen geef ik mijn hoofd “rust”. Een met jezelf en de grond die snel onder je voeten voorbij schiet. Kilometer op kilometer, om vervolgens moe, maar voldaan weer thuis te komen en verwelkomt te worden door een runnershigh. Een gevoel van enthousiasme, trots en meer dan voldaan.
  3. Door hardlopen doe je nieuwe contacten op. Het delen van dezelfde passie schept een band. Zeker als je gezamenlijk gaat trainen voor een bepaalde wedstrijd of evenement.
  4. Het gevoel dat je krijgt als je over de finish komt is onbeschrijfelijk! Als ik terug denk aan het finishen van de marathon van Rotterdam kan ik spontaan een brok in mijn keel krijgen. Die ervaring was zo ontzettend mooi. Een combinatie van volledige uitputting, pijn, vermoeidheid, samen met een intens gevoel van trots, tevredenheid en enthousiasme dat zich geen weg naar buiten weet te vinden, omdat je alles hebt gegeven.
  5. Een doel stellen, ervoor trainen en je doel bereiken. Impossible is nothing.
  6. Er komt tegenwoordig steeds meer (gave!) hardloopkleding op de markt. Geen saaie kleurloze kleding, maar gave kleuren, prints en goed materiaal. Ademend, compressie, reflecterend, je kunt het zo gek niet bedenken. En ook wat betreft hardloopschoenen; de keuze is reuze. Laat je voorlichten in een hardloopspeciaalzaak en je loopt met een goed paar schoenen de deur uit. Goede schoenen zijn belangrijk om blessures te voorkomen. Voor echt elke voet en loophouding is er wel keuze.
  7. Hardlopen kan je serieus doen door een trainingsschema te volgen, maar kan je ook “gewoon” doen door een rondje te gaan rennen. Het maakt niet uit, hardlopen is hardlopen.
  8. Geen tijd verdoen door eerst nog naar de sportschool te moeten rijden. Als je gaat hardlopen stap je de deur uit en loop je weg om even later weer thuis te komen, onder de douche te springen en je to do lijstje weer op te pakken.
  9. De dag beginnen door in alle vroegte te gaan hardlopen. Het gaat misschien niet zo soepel als anders maar rustig wakker worden, de zon op zien komen en na een run aan een heerlijk uitgebreid ontbijt bijkomen en de hele dag nog voor je hebben.
  10. Altijd als ik een tijd heb stil gezeten krijg ik het koud. Zeker in de winter. Ik ben een enorme koukleum dus dat verklaard een hoop, maar juist op het moment dat ik het koud heb gaan hardlopen, is heerlijk. Ik stap naar buiten (de kou in), ga rennen en voel me weer vanzelf warm worden.

Houd je ook zo van hardlopen of heb je een andere favoriete sport? 

Photo by London Lon – Photoshoot Losse Veter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *