Het lopen van de (NYC) marathon

ANNEAU1989 Running a Marathon
De NYC marathon; dé marathon der marathons. Voor sommigen misschien geen big deal, maar voor sommigen zeker een nummer op de bucket-list. Ik behoor tot die laatste club. Het lopen van de marathon OK, maar het lopen van de NYC marathon is meer dan dat. Het lopen van de NYC marathon heeft iets magisch, iets meer dan bijzonders, iets groter dan groots. Althans, dat denk ik. Want een eigen ervaring heb ik niet. Ik kom qua ervaring niet verder dan de Rotterdam Marathon. Een marathon die ook behoorde tot mijn bucketlist en die heb ik al mooi kunnen afstrepen. En misschien nog wel vaker ga afstrepen, want als ik terug denk aan de Coolsingel, het moment van finishen, dan wil ik weer.

Het lopen van een marathon is iets magisch. Bijzonders. Groots. Het is een doel wat niet onmogelijk is, maar het vergt wel veel training en doorzettingsvermogen. Er zijn “gekken” die een marathon ongetraind (denken te kunnen) lopen. Knap, maar ik adviseer toch echt om (de volgende keer) goed te trainen voor een marathon. Als ik terug kijk naar mijn voorbereiding, de marathon zelf en mijn herstel, dan ben ik heel tevreden. Ik trainde 3x in de week en hield me goed aan mijn schema. Het enige wat misschien beter had gekund is het trainen op snelheid. Ik liet mijn doel qua tijd voor wat het was en focuste mezelf op uitlopen met als gevolg dat ik keurig op 6min per km kon blijven lopen, maar waardoor finishen binnen 4u er dus no way in zat. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant ben ik meer dan tevreden. Er had misschien meer ingezeten, want ik kon zelfs nog versnellen op de Coolsingel, maar het feit dat ik onderweg geen last had van gekkigheid (kramp, misselijkheid, etc etc) maakte me meer dan tevreden. En mijn herstel? Ik liep twee dagen als een old granny. In beweging komen was moeilijk, maar als ik eenmaal beweging was, liep alles weer gesmeerd. Behalve de trap, die op en af lopen, was een ellende. Maar dat duurde maar(!) twee dagen.

Ja, als ik terugkijk was het lopen van de marathon iets onvergetelijks. Ondanks de vele uren aan voorbereiding door weer en wind, het gevoel in je benen tijdens de laatste km’s en de spierpijn naderhand, kan ik eigenlijk niet wachten tot ik weer een keer (ergens) aan de start kan verschijnen. Waar en wanneer dat zal zijn, dat houd ik nog even voor mezelf. Misschien wel NYC. Want dat ik daar ooit wil staan, is zeker.

Aan alle lopers die aan de start verschijnen: heel veel succes!

Benieuwd naar de uitgebreide verslagen van mijn eerste marathon ervaring? Lees ze hier:
Start – 10km: klik hier
10km – 21km: klik hier
21km – 30km: klik hier
30km – Finish: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *