Tips: “Een knop omzetten”

A Healthy Life De knop weer om
Bij het omzetten van de spreekwoordelijke knop, maak je bewust een keuze. Het maakt niet uit wat de inhoud van die keuze ook is, je gaat ergens voor. Je slaat een nieuwe weg in en gaat op ontdekking. Je krijgt te maken met obstakels en uitdagingen en zet deze om in een overwinning (of tegenslag). Sommigen hebben al heel vaak eenzelfde knop omgezet, maar zijn er nog niet in geslaagd hun doel te bereiken. Of ben jij diegene die voor eens en altijd een knop om kan zetten en 100% ergens voor gaat? Het maakt niet uit. Met welke reden of met welk doel voor ogen dan ook, een knop omzetten is niet eenvoudig.

Als ik kijk naar hardlopen, heb ik de afgelopen weken lang niet zo vaak (en ver) gelopen als voorheen. Ik stelde mijn prioriteiten, had een drukke agenda en had soms gewoonweg geen zin. Allemaal smoesjes, maar ik kon mezelf er niet toe zetten vaker mijn hardloopschoenen te pakken. En als ik al een rondje ging hardlopen, vond ik het na 30min wel weer mooi geweest. En dat terwijl ik vorig jaar zonder problemen 3x in de week ruim een uur ging lopen, om nog maar over de trainingen voor de marathon te zwijgen.

Steeds vaker ging het aan me knagen. Ik miste het hardlopen. Ik wilde weer in die hardloop-flow komen, want echt, er is niets fijner dan een runnershigh. Het gevoel na een training of een wedstrijd. Het gevoel dat je na het hardlopen eigenlijk niet kan wachten tot je weer mag. Kilometers vreten. Steeds meer, steeds langer en steeds makkelijker. Ik weet dat ik het kan, maar hoe kom ik er weer in? Hoe zet ik die knop weer om?

Ik geef je mijn tips, want het is mij inmiddels gelukt. Ik ga weer keurig 3x in de week hardlopen, tik de 10+ km’s weer aan en het belangrijkste: ik zit weer in die runnershigh!

  • Stel een doel waar je voor wilt gaan trainen. En dan bedoel ik een doel waar je écht voor wilt gaan trainen. Als je bij voorbaat al niet voldoende gemotiveerd bent om het doel te behalen, dan wordt het lastig(er).
  • Maak een plan. Schrijf op waarom je het doel wilt behalen en schrijf op wat je moet doen om het doel te behalen. Maar een stappenplan, een (training)schema. Zo weet je waar je aan toe bent, kom je niet voor verrassingen te staan en kan je je focussen op de weg er naar toe.
  • Zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft. Zoek een back-up door familie en vrienden in te lichten en eventueel te enthousiasmeren om mee te trainen. Je hoeft niet altijd gezamenlijk te trainen, maar elkaar op de hoogte houden van de voorbereidingen motiveert al om te gaan trainen.
  • Zorg voor de juiste middelen. Denk bijv aan goede sportkleding of een nieuwe gadget. Soms is het niet per se nodig, maar het kan wel een extra stimulans zijn. Ik kocht bijv vorig jaar de Garmin Forerunner tijdens mijn training voor de marathon. Een gadget die je niet per se nodig hebt, maar man wat is het fijn om je tijd, snelheid en afstand te weten tijdens het hardlopen. Voor mij een echte musthave en het gaf me telkens dat extra zetje zin om weer te gaan hardlopen.
  • Zorg dat je doel wel haalbaar is. Soms is het beter om klein te beginnen. Als je doel onrealistisch is, kan het een dumper zijn als je het niet haalt, om vervolgens al je motivatie te verliezen. En dat zou zonde zijn, want geen enkel doel is onrealistisch. Soms is het beter om hier in kleine stappen naar toe te werken en telkens als je een (kleiner) doel behaald hebt, hier eerst even bij stil te staan, heel happy te zijn, om vervolgens weer door te trainen.

Welk doel je ook voor ogen hebt, welke “knop” je ook om wilt zetten, weet dat je dit écht kan bereiken. Waar een wil is, is een weg. Nothing is impossible!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *