WSET Introductie

Begin april namen mijn vriend en ik deel aan een WSET introductiecursus. Voor de niet-wijn kenners, WSET staat voor Wine and Spirits Education Trust en is een erkende internationale wijnopleiding. De introductiecursus bestaat uit één avond, en is puur bedoeld om je kennis te laten maken met (het verhaal achter) een goed glas wijn. Voor de geïnteresseerden kun je na de introductiecursus verder stromen in de WSET Level 2 cursus, maar laat ik bij het begin beginnen: de WSET-introductiecursus. A taste of wine!

In februari schreef ik hoe mijn interesse voor een goed glas wijn is gegroeid en deze interesse is alsmaar groter geworden. De afgelopen maanden ging er hier in huis wekelijks wel een fles wijn open, afkomstig uit verschillende streken. We ontdekten onze voorkeur, maar waar we onze voorkeur op baseerden, Je ne sais pas. Daarnaast, ontdekten we verschillen in smaak en verschillen in geuren, maar ook daar was alles mee gezegd. Smaken en geuren kunnen identificeren is namelijk een vak apart en dat hebben we tijdens de cursus wel ontdekt.

Tijdens de cursus werd al snel de eerste fles ontkurkt, en er volgenden er meer. We kregen per persoon twee Spiegelau kristallen glazen en deze bleven tot het eind van de avond gevuld, telkens met een andere wijn. Je leert tijdens een WSET introductiecursus hoe je wijn moet proeven. Klinkt heel eenvoudig, maar hier gaat enige oefening aan vooraf. Nu is oefenen als het om wijn proeven gaat niet vervelend, en daarom is het ook geen probleem om gedurende de avond hier mee bezig te zijn. Daarnaast leer je met behulp van de aromazon de smaak en geur te identificeren. Klinkt eenvoudig, maar je smaak en geur onder woorden brengen is moeilijker dan gedacht. Gelukkig kregen we met zes verschillende wijnen zes keer de mogelijkheid om opnieuw te oefenen.

Van elke wijn werd verteld waarom de smaak en geur zo is, zoals die is. Vaak heeft het alles te maken met het gebied waar de druif vandaan komt. Hoeveel zon heeft de druif gehad, op wat voor bodem heeft de druif gegroeid en hoe is de wijn bewerkt en bewaard. Elke smaak is anders, en dat maakt het ook zo interessant (en belangrijk) aandacht te hebben voor bijvoorbeeld “de regels” omtrent wijn en spijs. Een wijn serveren die qua smaak totaal niet aansluit op je gerecht is not done. Tijdens de cursus word je meegenomen in de dillema’s waar je voor kunt komen te staan. Om echt een goede wijn en spijs keuze te maken moet je meer leren over wijn en de verschillende smaken, maar de basis komt aanbod tijdens de WSET introductiecursus.

Kortom, een wijncursus geeft je zicht op het verhaal achter een fles wijn. Een etiket leren lezen, een idee krijgen van de verschillen tussen (wijn)streken en smaken, wijn beoordelen, en de kneepjes van het vak als het gaat om wijn en spijs. Ontzettend leerzaam en enorm leuk! Dé opwarmer voor een WSET Level 2.

De WSET (introductie)cursus werd geleid door Wilmy Matton, een vrouw die met enorm veel passie over haar werk verteld. In het dagelijks leven koopt zij wijnen in voor de horeca en het delen van haar wijnkennis tijdens de wijncursus, doet ze erbij. Haar enthousiasme is enorm en als er iets is om van te genieten, is het (met een lekker glas wijn in je hand) luisteren naar iemand die enorm veel passie heeft voor haar vak. Ze wist werkelijk alles van wijnen, wat maakte dat geen enkele vraag onbeantwoord bleef. Dus, ben je geïnteresseerd in wijn en wil je meer over deze prachtige drank weten, of wil je liever gewoon een leuke, gezellige avond vol met wijnproeverijen, kijk eens op de Wijnstudio.nl en je bent een fijne avond verzekerd. Cheers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *